Четвъртък, 21 Март 2019
Вторник, 19 Февруари 2019 14:54

БСП иска разпускане на парламента

ГЕРБ поправят грешка с друга грешка, жалки са, коментира Крум Зарков

БСП остават извън парламента и продължават да настояват за разпускане на това Народно събрание. Социалистите коментираха внесените спешни промени на Изборния кодекс като "поправяне на грешка чрез друга грешка" и видяха паника и хаос в действията на управляващите.

Урокът, който бе даден на управляващото мнозинство, явно не е научен – грешката в ИК не може да бъде поправена с друга, обяви на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. На днешното Изпълнително бюро на партията са били подробно обсъдени последните действия на управляващите и съответно бъдещите действия на БСП.

Социалистите няма да се върнат в Народното събрание, защото не виждат смисъл да крепят парламент, който зависи единствено и само от думата на министър-председателя. Зарков припомни, че не за първи път депутатите от мнозинството променят гласувания и редактират закон след разпореждане на Бойко Борисов.

От БСП също виждат правен абсурд в начина, по който ГЕРБ искат да променят спешно правилата за преференциите. Трябваше да изкачат вето на президента или, ако законът влезе в сила, тогава да се променя, обясни Зарков.

В левицата отбелязаха и "добрата новина" тази седмица - българското общество е запазило съпротивителните си сили. В тази битка България беше на мястото си, подчерта Крум Зарков. Той бе категоричен, че именно заради силния обществен натиск от ГЕРБ направиха обратен завой и промениха мнението си за преференциите. Останалите скандални промени в Изборния кодекс обаче, срещу които БСП остро възрази, остават. Затова социалистите остават извън парламента. Тръгват из страната, за да чуят и да се опитат да решат проблемите на хората по места.

В тази връзка Крум Зарков коментира заявената по-рано днес позиция, че управленската коалиция е стабилна и управлението е спокойно. Като пример за абсурдността на това твърдение той даде заявката на НФСБ да се явят сами на европейските избори. Практически така се разтрогва коалицията на "Обединените патриоти", подчерта Зарков. Това, според него, още веднъж доказва, че от ДПС зависи до голяма степен мнозинството в парламента. Миналата седмица от ГЕРБ се примолиха на ДПС и ДПС откликнаха. Дали ще откликнат утре или вдругиден и на каква цена - ще видим, обобщи зам.-председателят на групата на БСП.

Спасението на парламентаризма минава през разпускане на това Народно събрание. Ние се отнасяме много сериозно към значението на парламента, но в момента то е обезличено, подчерта Крум Зарков. И призова: "Стига приказки за стабилност, време е за работа. Време е за избори".

Източник: duma.bg

ВИДЕО от брифинга на БСП

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:54
  По-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал

  Оставка на председателя! Божидар Лукарски реагира на споразумението на СДС и ГЕРБ за съвместно явяване на евроизборите

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:54
  Марешки очарован от ГЕРБ, "Воля" остава в парламента

  Аптекарският бос се кле, че няма сделка между двете партии, а той нищо не получавал в замяна

 • Вторник, 19 Февруари 2019 14:54
  От БСП искат проверка на имотните сделки на Цветан Цветанов

  НАП, КОНПИ и премиерът Бойко Борисов да проверят сделките за заменките на апартаментите и новопридобитото тузарско жилище на Цветан Цветанов", призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред журналисти.

  Той припомни, че преди години Цветан Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. "Необяснимото богатство тогава беше оправдано с пенсиите на тъста и тъщата. Започна проверка, която не намери нередности. Случайно или не, шефът на НАП, който проверява Цветанов, стана депутат от ГЕРБ.

  Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините”, каза още Явор Божанков. По думите му, пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, но за Цветанов цената се оказва само 600.

  "Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена. Поставяме риторично въпроса - срещу какво и защо строителят губи тези пари?", попита социалистът.

Оставете коментар