Четвъртък, 21 Март 2019
Сряда, 20 Февруари 2019 11:16

Над 700 аптеки в страната няма да отворят днес в знак на протест

Има реален риск живеещите в малките населени места да останат без аптеки и лекарства, ако държавата не започне незабавни преговори с фармацевтите по проблемите с електронното здравеопазване, заявиха от Националната аптечна камара

Стотици аптеки в страната днес ще останат затворени в знак на протест срещу лекарствената политика на държавата, съобщиха от Националната аптечна камара. Организацията излезе с призив за национален протест, който е разпратен до фармацевтите.

Около 724 аптеки ще се включат в протеста, това прави около една четвърт от всички аптеки в страната, каза пред БНР Антон Вълев – председател на Националната аптечна камара.

„Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията (на лекарствата), а за това да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване“, обясни той в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Това включва електронната рецепта, електронното досие, което включва синхронизиране на тези системи със системата по верификация. Това, което нас ни интересува, е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане“, каза Антон Вълев.

Той посочи, че според фармацевтите е „абсолютно неправилно производителите да очакват ние да платим въвеждането на системата по верификация“.

„Какво означава, че била много лесна? А кой ще я плати? Не е въпросът дали ще затворят една или две малки аптеки. Въпросът е, че тези аптеки обслужват пациенти. Ние твърдим, че аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми и обслужването на пациентите не трябва да се нарича търговия на дребно с лекарства. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Очакваме здравният министър да седне на разговори с нас, здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата“, каза Антон Вълев.

В призива от Аптечната камара отправят редица искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и за следене на наличностите в Националната система за електронна рецепта.

Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

Има реален риск живеещите в малките населени места да останат без аптеки и лекарства, ако държавата не започне незабавни преговори с фармацевтите по проблемите с електронното здравеопазване. За това предупреди регионалният председател на фармацевтичната колегия в Благоевград Константин Качулев.

Над 50 аптеки в областта се включват в националния протест, като някои няма да работят през целия ден, а други – само няколко часа. От фармацевтичната колегия уточняват, че не са против наредбата за верификация на лекарства, а да не се въвеждат системите на парче. Те настояват за цялостно прилагане на електронното здравеопазване и държавна помощ при въвеждането му.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Февруари 2019 11:16
  Ако това е каймакът на просветените българи в странство, благодаря! Имаме си достатъчно лумпени и в България

  Велизар Енчев с коментар в социалната мрежа за протеста на българските „жълти жилетки”

 • Сряда, 20 Февруари 2019 11:16
  Адвокатите отново на протест – не искат да са доносници на ДАНС

  От Висшият адвокатски съвет да си подадат оставките, те са съучастници в заличаването на адвокатурата, пише адв. Хаджигенов

 • Сряда, 20 Февруари 2019 11:16
  15 души протестираха пред МС срещу „кремълската агресия”

  Украинци, живеещи в България и няколко българи демонстрираха пред Министерски съвет в знак несъгласие с визитата на руския премиер Димитрий Медведев. По данни на сайта „Фактор” 15 души се събрали пред фонтаните до президентството и разпънали огромно украинско знаме и транспаранти с надписи: „Стоп на кремълската агресия”, „България – достоен и сигурен член на ЕС и НАТО”.

  „Искаме да покажем своята гражданска позиция срещу управляващите в Русия, които са заплаха за свободния и демократичен свят", казва Олена Косева, която е български гражданин от украински произход, цитирана от „Фактор”. Според нея щели да бъдат повече протестиращите, ако не били строгите мерки за сигурност.

Оставете коментар