Четвъртък, 21 Март 2019
Сряда, 20 Февруари 2019 13:15

Съдът нареди проверка на болничния на шефа на БНТ

Каменаров обсъжда аудиовизуалните медии на конференция в Брюксел, докато в същото време представи болничен, за да не се яви на делото в СГС

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, заедно с шефове на други обществени телевизии в ЕС, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Участието на Каменаров е само ден, след като той не се яви на делото, водено срещу него, за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. В понеделник Софийският градски съд не даде ход на делото на втора инстанция, защото получи болничен лист от Каменаров за периода 14-22 февруари. На първа инстанция Софийският районен съд вече осъди шефа на БНТ на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева. Ако градският съд потвърди присъдата, Каменаров няма да може да запази поста си, пише "Сега".

"Ще бъде разпоредена проверка на болничния лист на Константин Каменаров, който беше внесен в съда час преди заседанието в понеделник и който стана повод за отлагането на делото", обявиха от Софийския градски съд, след като се появи информацията за участието на шефа на БНТ в Брюксел.

От Брюксел болният Каменаров коментира, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

"Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесносмилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина", каза Каменаров.

На конференцията бе изтъкнато, че европейската аудиовизуална индустрия дава работа на 12 млн. души и създава 9% от европейския брутен вътрешен продукт. Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни тази индустрия трябва да бъде подкрепяна, защото играе ключова роля в защитата на културното ни наследство и в осигуряването на надеждна информация.

Затова, той е поканил в Брюксел тв шефове, за да разговарят за предизвикателствата, пред които те са изправени при нарастващата популярност на интернет платформите и вълната от фалшиви новини.

"Интернет гигантите не може да са над закона. Те трябва да се подчиняват на същите правила, да бъдат отговорни за съдържанието, рекламите, защитата на личните данни и интелектуалната собственост. Те трябва да бъдат справедливо таксувани, както останалите медии", заяви Таяни.

Според Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, е много важно преди предстоящите избори за нов европарламент европейските граждани да имат достъп до пълна и достоверна информация, за да бъдат защитени срещу фалшивите новини.

източник: segabg.com; снимка: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  Правят експертиза на почерка в тефтерчето на Иванчева

  Писал ли е Петко Дюлгеров в белия тефтер трябва да стане ясно на 9 април

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  Корупция и преследване на журналисти в България отчита новият доклад на Държавния департамент на САЩ

  Случаят "Иванчева" и "стабилно увеличаващ се политически натиск върху медиите" са сред акцентите в Доклада за България.

  Българските власти са предприели стъпки за съдебно преследване и наказване на длъжностни лица, извършили посегателства върху човешките права, но правителствените действия са недостатъчни и безнаказаността е проблем. Това посочва в частта за България най-новият, 43-ти годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права по света.

  В резюмето на 33-те страници, посветени на България, се посочва, че основните проблемите във връзка с човешките права в страната включват физическото малтретиране на арестанти и затворници от страна на длъжностни лица; тежките условия в затворите и местата за задържане; корупцията, неефикасността и липсата на отчетност в съдебната система; лошо отношение към мигрантите и хората, търсещи убежище; корупцията във всички правителствени подразделения и насилието срещу етнически малцинства.

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  Скандалното НПО „Спаси София“ – #smu4isofiа не спира с опитите да „вербува“ медии за подмолните си цели!

  За пореден път за последния месец фейсбук бе залян от цялата серия подигравателни снимки и инициализиране на организацията на неправителствената организация „Спаси София“. На тях няма оригинално име, НПО-то то е наричано # smu4isofiа

Оставете коментар