Неделя, 26 Май 2019
Сряда, 20 Февруари 2019 13:15

Съдът нареди проверка на болничния на шефа на БНТ

Каменаров обсъжда аудиовизуалните медии на конференция в Брюксел, докато в същото време представи болничен, за да не се яви на делото в СГС

Генералният директор на БНТ Константин Каменаров участва в Брюксел в конференция за предизвикателствата пред аудиовизуалните медии във време на дигитална революция, заедно с шефове на други обществени телевизии в ЕС, както и българският еврокомисар Мария Габриел.

Участието на Каменаров е само ден, след като той не се яви на делото, водено срещу него, за шофиране на автомобил в нетрезво състояние. В понеделник Софийският градски съд не даде ход на делото на втора инстанция, защото получи болничен лист от Каменаров за периода 14-22 февруари. На първа инстанция Софийският районен съд вече осъди шефа на БНТ на година и три месеца затвор условно и глоба от 600 лева. Ако градският съд потвърди присъдата, Каменаров няма да може да запази поста си, пише "Сега".

"Ще бъде разпоредена проверка на болничния лист на Константин Каменаров, който беше внесен в съда час преди заседанието в понеделник и който стана повод за отлагането на делото", обявиха от Софийския градски съд, след като се появи информацията за участието на шефа на БНТ в Брюксел.

От Брюксел болният Каменаров коментира, че живеем във време, в което всеки телефон е медия, но традиционните медии все още поддържат високо ниво на достоверност.

"Хората лесно се увличат, фалшивите новини са лесно достъпни, лесносмилаеми. Не можем да очакваме всеки човек да прецени доколко дадена новина е достоверна или проверена, така че това е истински голяма опасност. Но на тази среща ми направи впечатление, че всички сме на една позиция, което е много добра новина", каза Каменаров.

На конференцията бе изтъкнато, че европейската аудиовизуална индустрия дава работа на 12 млн. души и създава 9% от европейския брутен вътрешен продукт. Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни тази индустрия трябва да бъде подкрепяна, защото играе ключова роля в защитата на културното ни наследство и в осигуряването на надеждна информация.

Затова, той е поканил в Брюксел тв шефове, за да разговарят за предизвикателствата, пред които те са изправени при нарастващата популярност на интернет платформите и вълната от фалшиви новини.

"Интернет гигантите не може да са над закона. Те трябва да се подчиняват на същите правила, да бъдат отговорни за съдържанието, рекламите, защитата на личните данни и интелектуалната собственост. Те трябва да бъдат справедливо таксувани, както останалите медии", заяви Таяни.

Според Мария Габриел - еврокомисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество, е много важно преди предстоящите избори за нов европарламент европейските граждани да имат достъп до пълна и достоверна информация, за да бъдат защитени срещу фалшивите новини.

източник: segabg.com; снимка: БНТ

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  Забрана за данни от екзит пол дори във Фейсбук

  Поправките в Изборния кодекс станаха на среднощно заседание в началото на годината

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  И Александър Симов скочи срещу предизборната пропаганда на Борисов по БНТ

  „В новините на БНТ в рамките на 10 минути имаше 4 изявления на Бойко Борисов и всички насочени към някакви невидими "те", които обещавали неизпълними неща. Изобщо не води кампания Борисов, ама изобщо.”

  Това написа в социалните мрежи депутатът Александър Симов по повод отразяването на изявите на премиера Борисов от обществената телевизия БНТ.

  Припомняме, че БСП внесе две жалби в ЦИК заради публичните изяви на премира Борисов, в които той говори срещу опонентите на ГЕРБ или пък раздава извънредно финансиране. БСП поиска Борисов да излезе в отпуск като министър-председател до евровота. ЦИК е на мнение, че Бойко Борисов не води предизборна кампания за ГЕРБ, като обикаля страната в ролята си на министър-председател, и не използва държавен ресурс за нея. Въпреки това медийни анализатори отчитат зачестяване на медийното присъствие на премиера.

 • Сряда, 20 Февруари 2019 13:15
  Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат

  Официалните данни на НОИ също сочат ръст в изплатените обезщетения около празничните дни

Оставете коментар