Четвъртък, 21 Март 2019
Сряда, 20 Февруари 2019 15:31

ПГ на БСП няма да получава пари и да ползва служебни коли докато е извън парламента

Корнелия Нинова: Управляващите сътвориха законодателен хаос с Изборния кодекс

 

Управляващите сътвориха законодателен хаос с Изборния кодекс. Така Корнелия Нинова отговори на журналистически въпрос как ще коментира последния ход на управляващите - парламентарната правна комисия отложи промените в кодекса, изчаквайки решението на президента Румен Радев.

Нинова припомни, че в хода на дебатите - първо в правната комисия, а след това и в пленарната зала миналия четвъртък, социалистите са предупреждавали да не се пипа преференцията. Но аргументите им не са били чути. Едва след възмущението, което промените в кодекса предизвиката, се стигна до намеса на премиера и обещание за обрат. Но последва намерение от страна на ГЕРБ да разгледат промени в Изборния кодекс преди да има вето на президента или обнародване. От ГЕРБ не се съобразиха с мнението на юристите, че това е против закона, припомни Нинова. И попита риторично представителите на медиите - как да коментирам, като не знам какво ще решат до довечера?

За протестите на аптекарите

Корнелия Нинова информира, че е имала среща с протестиращите фармацевти. Днес над 700 аптеки в страната не отвориха в знак на протест срещу изискването на евродиректива да се закупи нов софтуер.

„Както знаете, днес има протест на фармацевтите и стотици аптеки в страната са затворени. Изпълнителното бюро на БСП проведохме среща с Националната аптечна камара по тяхно желание тук в сградата на „Позитано“ 20. За да няма спекулации и фалшиви новини, че БСП яха протестите, всички наши обсъждания се базират на споразумение за сътрудничество“, подчерта Нинова.

По думите ѝ новите изисквания са поредната политика в подкрепа на олигарсите и убиване на малкия бизнес. От БСП настояват за аптечна карта, за да имат достъп до лекарства всички граждани. Нинова определи поредният проблем като хаос, некадърност и безхаберие за положението на народа.

Нинова настоя за единни държавни цени при лекарствата, каквато политика има в Австрия, Германия, Гърция и други държави от ЕС.

„Трябва да се удължи срокът за въвеждане на новите мерки в аптеките, да има единен софтуер и разходите да са за сметка на производителите на лекарства“, категорична бе Корнелия Нинова.

Тя формулира няколко проблема, които са очертали фармацевтите на срещата си с нея: едновременното вкарване на четири софтуерни системи, притесненията, че НАП иска да вижда цялата база данни, както и проблем с разходите по този софтуер.

„Класическият казус е един пациент иска да кандидатства за кредит, обаче изтече информация и тя казва, че няма да има кредит, защото той ще почине. Теглят се лични данни на пациенти“, каза Нинова.

По информация на Националната аптечна камара тези мерки не са започнали още в редица европейски държави - нито в Германия, нито във Франция, нито в Норвегия. В Полша, Чехия, Унгария и Словакия даже не са подписали споразумението за присъединяване.

„В нашата „Визия за България“ ние настояваме за държавна политика в областта на здравеопазването, снабдяването с лекарства, така и тук имаме пълно съвпадение. Нека не ни казват, че това е антиевропейско, че е остаряло. В половината европейски държави ги има“, подчерта лидерът на БСП.

„Имаме основание да поискаме удължаване на срока, в който да се изпълни регламентът. Разходите, които трябва да направят аптеките, да бъдат за сметка на производителите на лекарства“, предложи Нинова.

Според нея не е нужно да се правят четири различни софтуера, а един и намекна: „Знаем докъде стигнаха успехите на електронното управление“.

ВИДЕО от брифинга на БСП

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 20 Февруари 2019 15:31
  По-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал

  Оставка на председателя! Божидар Лукарски реагира на споразумението на СДС и ГЕРБ за съвместно явяване на евроизборите

 • Сряда, 20 Февруари 2019 15:31
  Марешки очарован от ГЕРБ, "Воля" остава в парламента

  Аптекарският бос се кле, че няма сделка между двете партии, а той нищо не получавал в замяна

 • Сряда, 20 Февруари 2019 15:31
  От БСП искат проверка на имотните сделки на Цветан Цветанов

  НАП, КОНПИ и премиерът Бойко Борисов да проверят сделките за заменките на апартаментите и новопридобитото тузарско жилище на Цветан Цветанов", призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред журналисти.

  Той припомни, че преди години Цветан Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. "Необяснимото богатство тогава беше оправдано с пенсиите на тъста и тъщата. Започна проверка, която не намери нередности. Случайно или не, шефът на НАП, който проверява Цветанов, стана депутат от ГЕРБ.

  Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините”, каза още Явор Божанков. По думите му, пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, но за Цветанов цената се оказва само 600.

  "Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена. Поставяме риторично въпроса - срещу какво и защо строителят губи тези пари?", попита социалистът.

Оставете коментар