Понеделник, 27 Май 2019
Четвъртък, 21 Февруари 2019 10:19

Цветанов: Борисов знаеше за сделката с ДПС за Изборния кодекс

За всичко са виновни от БСП, ГЕРБ само искали да спасят от провал работата на парламента

Мотивът на БСП за излизане от парламента не са промените в Изборния кодекс, а ратифицирането на протокола за присъединяване на Македония към НАТО, обяви в в студиото на bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Относно изборните промени, които първоначално бяха приети, а след намесата на премиера отново променени, Цветанов обясни, че всичко е станало със знанието на Бойко Борисов.

Винаги информирам председателя на партията, когато се взима сложно решение - за да знае какво се случва, обясни Цветанов.

"Трябва да спрем с лъжите, че ГЕРБ искали да премахнат преференциите. ГЕРБ винаги е била за преференциите и за намаляване на техния праг. Няма никаква договорка с ДПС. Ако имаше такава, нямаше да изпаднем в ситуацията с кворума при гласуването на промените в Изборния кодекс", посочи Цветан Цветанов.

Цветан Цветанов подчерта още, че трябва да спрат спекулациите, че Бойко Борисов решава всичко.

„Аз нося отговорност за всяко едно решение, което се взима от парламентарната група. Никога не съм се крил зад колективната отговорност”, категоричен беше Цветанов.

Факт е обаче, че след разразилия се скандал именно Борисов събра спешно ръководството на партията и нареди да се върне по-ниският праг за преференциите.

Цветанов обясни още, че при гласуването на промените в Изборния кодекс не е имало кворум и това било причината да разговаря с ДПС.

„Те бяха обидени, че техните искания няма да се гледат и обсъждат. Нашето желание винаги е било да има политически дебати по всички теми. Това е нормално - да уважаваш мнението на позицията. Проведох среща и с Обединените патриоти, но ВМРО бяха против отпадането на преференциите”, обясни още Цветан Цветанов.

По думите му това е била причината да подкрепят исканията на ДПС за преференциите, те да се регистрират и да минат и другите промени в Изборния кодекс.

Цветанов по навик обвини за всичко БСП, чиито народни представители решиха да напуснат парламента. Той дори се постави в ролята на потърпевш, тъй като за да се осигури кворум, народните представители на ГЕРБ и патриотите трябва да са нон-стоп в парламента и да загърбят международната си дейност.

Цветанов каза още, че ГЕРБ са не само за по-нисък праг за преференциите, но и за въвеждане на мажоритарно гласуване, но политиката изисквала компромиси, както в живота. "Това е изкуство - да постигнеш баланс“, заключи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар