Четвъртък, 21 Март 2019
Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:18

Парламентът прие правилата за избор на нов състав на ЦИК

Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата комисия

Парламентът прие днес процедурните правила за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това стана без разисквания и в отсъствието на депутатите от БСП, които първи предложиха смяната на комисията, съобщи БНР.

Предложението за нов състав на ЦИК първоначално беше отхвърлено, но след намеса на премиера Бойко Борисов управляващите преосмислиха позицията си.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов отбеляза:

„Опозицията не е в пленарната зала, макар тази процедура неминуемо да е свързана и с реакциите на опозицията. Отсъствието отразява според мен отношението и целта на публичната атака по отношение на процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия“.

Кирилов призова изборът на нова ЦИК да не се превръща в част от предизборната кампания.

Съгласно приетите текстове предложенията за членове могат да се правят от парламентарни групи, от неправителствени организации чрез народни представители, от партии и коалиции, които нямат депутати в нашия парламент, но имат членове на Европейския парламент.

Изслушването ще е публично. Кирилов поиска в него да участват всички кандидати, което означава не само четиримата, избирани пряко от парламента, но и останалите 14, които трябва да бъдат назначени от президента.

Изборът е планиран за 20 март, когато изтича мандатът на настоящата Централна избирателна комисия.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:18
  От БСП искат проверка на имотните сделки на Цветан Цветанов

  НАП, КОНПИ и премиерът Бойко Борисов да проверят сделките за заменките на апартаментите и новопридобитото тузарско жилище на Цветан Цветанов", призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред журналисти.

  Той припомни, че преди години Цветан Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. "Необяснимото богатство тогава беше оправдано с пенсиите на тъста и тъщата. Започна проверка, която не намери нередности. Случайно или не, шефът на НАП, който проверява Цветанов, стана депутат от ГЕРБ.

  Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините”, каза още Явор Божанков. По думите му, пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, но за Цветанов цената се оказва само 600.

  "Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена. Поставяме риторично въпроса - срещу какво и защо строителят губи тези пари?", попита социалистът.

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:18
  Драгомир Стойнев: Цветанов е обладан от българските социалисти

  Цялата пленарна зала се занимава с БСП, защото тя ще е победителка на изборите, категоричен е депутатът

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 11:18
  БСП внася жалба в КС срещу Закона за защита на личните данни

  Тя е заради ограничаване правото на свобода на словото

Оставете коментар