Понеделник, 19 Август 2019
Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:36

Задължително преброяване през 2021 г.

Данните няма да се използват за формиране на избирателни списъци и чистене на „мъртви души“ от тях. Има само два варианта за пол – мъж/жена, уточни председателят на НСИ

Парламентът прие на второ четене Законът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Законът урежда подготовката, организацията и провеждането на преброяването, съобщава „Фокус“.

За лицата ще се събират следните данни: собствено, бащино и фамилно име; ЕГН, личен номер на чужденец за чужденците, личен номер на гражданин на Европейския съюз; дата на раждане; пол; връзки между членовете на домакинството и семейството; постоянен адрес и настоящ адрес; гражданство; статут; държава и място на раждане; семейно положение; брой живородени деца; степен на завършено образование; грамотност; участие в образование; етническа група; вероизповедание; майчин език; трудов статус; професия/длъжност; име на предприятието/организацията и икономическа дейност на юридическата единица; местоположение на работата или учебното заведение; вид на транспорта, използван за пътуване до местоработата или учебното заведение; вътрешна и външна миграция на лицата и степен на трайно намалена работоспособност или степен на увреждане.

Преброяването на населението и жилищният фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Законопроектът за преброяване на населението създава една законова основа за провеждане на най-мащабното статистическо наблюдение, което не е само национално, а ще осигури информация и за целия ЕС, съгласно регламентите на Европейски съюз, каза пред журналисти в парламента председателят на НСИ Сергей Цветарски.

По думите му през 2021 г. ще се проведе преброяване във всички държави-членки на ЕС и то ще отрази моментното състояние на всяка една от страните.

Надяваме се, че всички разбират важността на това мероприятие, допълни Цветарски и уточни, че преброяването е задължително.

Бюджетът за преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г. е около 38 млн. лв. По думите на председателя на НСИ предстои изготвянето на въпросника, който ще бъде и обществено обсъждан.

Попитан дали ще има специална графа, в която гражданите да посочват етноса и религията си, Цветарски отговори: „Предвидено е да има възможност всеки един да се самоопредели доброволно. Това включва отговор: „Не се самоопределям“.

Той обясни, че през 2021 г. ще са необходими двойно по-малко преброители спрямо последното, тъй като има комбинирано преброяване - по електронен път и чрез преброители. На въпрос дали преброители ще бъдат проверявани, председателят на НСИ увери, че в тази насока си партнират с МВР.

Попитан дали преброяването може да се използва за актуализиране на избирателните списъци и изчистване на мъртвите души от тях, председателят на НСИ обясни, че главната цел на преброяването е да направи моментна снимка на реалното състояние на населението към критичния момент.

„Знаете то е 22 януари 2021 г. Що се отнася до избирателните списъци, преброяването по никакъв начин не се свързва с избирателните списъци. Това са различни методологии и философии към регистрирането на населението в една държава. В ГРАО, което е отговорно за изготвянето на тези списъци, регистрацията се основава на документ. Ние уточняваме реалното състояние към дадената критична дата. Ние не можем, не трябва, и отказваме да формираме избирателни списъци“, категоричен бе Сергей Цветарски.

Попитан дали във въпросника за преброяването ще има въпрос за определяне на социалния пол на анкетирания Цветарски обясни, че от НСИ наблюдават биологичния пол, а не различни негови разновидности, тълкувания и т.н. „Съгласно регламентите на ЕС, включително регламентите за използваните класификации, възможните разновидности на пола са две – мъж/жена“, допълни Цветарски.

източник: focus-news.net

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:36
  50% от доходите ни отиват за храна и жилище

  Общият доход средно на лице от домакинство през второто тримесечие на 2019 г. е 1 547 лева, което е ръст от 4.9% спрямо същия период на 2018 г. Данните са на националната статистика

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:36
  Статистиката отчете 1260 лева средна заплата

  Средната работна заплата в страната през второто тримесечие е 1260 лева. Спрямо първото тримесечие на годината тя се повишава с 4,3 на сто, сочат данните на Националния статистически институт.

  Спрямо същият период на миналата година средната заплата през второто тримесечие на 2019 в общественият сектор нараства с 11,9 на сто, а в частния с 12,4 процента, предаде БНР.

  Данните на националната статистика сочат, че икономическите дейности с най високо средно възнаграждение за второто тримесечие на тази година са създаване и разпространение на информация и творчески продукти и далекосъобщения с 3053 лева, следвани от финансови и застрахователни дейности с 2 174 лева.

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 13:36
  Евростат: България е на дъното на класацията по възраст на автопарка

  България е на дъното на класацията по възрастов дял на автопарка. 

Оставете коментар