Вторник, 29 Септември 2020

Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18

Съдът отхвърли жалбите на Гинка Върбакова срещу КЗК за спиране на сделката с ЧЕЗ

Комисията спря сделката на "Инерком" за ЧЕЗ с мотива, че може да има монопол на соларния пазар у нас

Административния съд в София отхвърли и двете жалби на Гинка Върбакова. Те са срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ за българските активи на чешкото енергийно дружество (виж решението на съда ТУК).

Двете жалби на компанията на Върбакова станаха факт, след като първо КЗК не разреши сливане, тъй като така щяло да има предпоставки за монопол на соларния пазар.

След това Комисията отказа да образува производство при подадена втора жалба от "Инерком", понеже компанията на Върбакова вече беше подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради спирането на сделката, а КЗК от своя страна счете, че това означава, че не може да има ново производство, щом съдът по същество трябва да се произнесе по същия въпрос по вече подадена друга жалба.

ВАС обаче задължи КЗК да започне второ производство, а от „Инерком“ изразиха несъгласие да има блокиране на процеса по завършване на сделката.

Сега според Административния съд КЗК правилно е счела, че може да има монопол на соларния пазар, като съдът не приема за аргумент против тази оценка продажбата на ВЕИ активите на "Инерком".

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  Веселин Марешки: Опитват да заблудят Брюксел чрез мен

  "Нe cъм извършил никaквo прecтъплeниe и зaтoвa нямaм никaквo кoлeбaниe и притecнeниe. В кaквo мe oбвинявaт дe фaктo - в тoвa, чe cъм cъдeйcтвaл дa ce рaзруши eднa нeзaкoннa пocтрoйкa – т.e. иcкaл cъм дa ce cпaзи зaкoнът!"

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  Само един свидетел срещу Божков за престъпното сдружение

  Цялото престъпно сдружение около обвиняемия Васил Божков, за което твърди прокуратурата, се крепи само на показанията на бившия му съдружник Цветомир Найденов.

  Това записа Апелативният спецсъд в определението, с което потвърди, че обвинената по делото секретарка на Божков - Йоана Чолакова, излиза от ареста срещу 30 хил. лв. гаранция, съобщи БНР. Определението на апелативния съд е окончателно.

  Чолакова е обвиняема по "първата" организирана престъпна група на Васил Божков - за пране на пари, невнесени такси, принуда на държавни служители и т.н. Затова и днес прокуратурата претендираше, че тежестта на обвинението е достатъчен аргумент тя да бъде в ареста, за да не влияе на свидетели и да не извърши нови престъпления. За нея Цветомир Найденов свидетелства, че била в "изключително близки, доверителни отношения" с шефа си, "организирала и ръководела част от неговите срещи" и дори имала достъп до всички помещения в "Нове АД холдинг", разказва "Клуб Z".

  Адвокатът й Владимир Манолов контрира, че всички твърдения на Найденов са в смисъл "чул съм", "известно ми е, че" - без никой да го пита откъде му е известно, откъде е чул нещата, които твърди.

  "Неговите твърдения са непроверени - никой не смее да му зададе контролни въпроси. Подобни са и разпитите на Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов", каза адвокатът.

  "Това не са разпити, а монолози, в които те защитават себе си, не изтъкват факти. А прокуратурата не задава уточняващи въпроси, защото се страхува да не се срути конструкцията на обвинението", допълни той.

  Апелативният съд прие, че протестът на държавното обвинение срещу пускането на Чолакова под гаранция е напълно неоснователен и че за последните 4 месеца и половина с нищо не е надградено първоначалното обосновано предположение, че жената е член на организирана престъпна група на Божков.

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  Апелативният специализиран съд пусна ЛиЛана под домашен арест

  Специализираният апелативен съд реши да пусне под домашен арест певицата Лиляна Деянова с артистичен псевдоним Лилана. Тя изкара един месец в ареста след решението на първа инстанция, че може да се укрие и да повлияе на свидетелите.

Оставете коментар