Четвъртък, 21 Март 2019
Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18

Съдът отхвърли жалбите на Гинка Върбакова срещу КЗК за спиране на сделката с ЧЕЗ

Комисията спря сделката на "Инерком" за ЧЕЗ с мотива, че може да има монопол на соларния пазар у нас

Административния съд в София отхвърли и двете жалби на Гинка Върбакова. Те са срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ за българските активи на чешкото енергийно дружество (виж решението на съда ТУК).

Двете жалби на компанията на Върбакова станаха факт, след като първо КЗК не разреши сливане, тъй като така щяло да има предпоставки за монопол на соларния пазар.

След това Комисията отказа да образува производство при подадена втора жалба от "Инерком", понеже компанията на Върбакова вече беше подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради спирането на сделката, а КЗК от своя страна счете, че това означава, че не може да има ново производство, щом съдът по същество трябва да се произнесе по същия въпрос по вече подадена друга жалба.

ВАС обаче задължи КЗК да започне второ производство, а от „Инерком“ изразиха несъгласие да има блокиране на процеса по завършване на сделката.

Сега според Административния съд КЗК правилно е счела, че може да има монопол на соларния пазар, като съдът не приема за аргумент против тази оценка продажбата на ВЕИ активите на "Инерком".

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  Кирил Домусчиев купува "Нова телевизия"

  Председателят на Конфедерацията на индустриалните работодатели в България (КРИБ) Кирил Домусчиев е спечелил търга за "Нова телевизия" и собствеността в "Нет инфо". Както бе ясно, за една от двете най-големи български телевизии се бореха той и най-големият акционер във "Виваком" Спас Русев.

  Информацията за сделката идва малко повече от месец, след като настоящият собственик - шведската MTG - се отказа да продаде "Нова телевизия" на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона.

  Отказът дойде, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) реши да не разрешава на Келнер да придобие телевизията с мотиви, които предизвикаха коментар. Според регулатора, "Нова броудкастинг груп" АД притежава значителен пазарен дял на пазара на телевизионно разпространени и между 40% и 50% от рекламния пазар на база стойност. Знaчитeлният бpoй cpeдcтвa зa мacoвa инфopмaция c ĸoитo щe paзпoлaгa oбeдинeнaтa гpyпa, щe й дaдe cъщecтвeнo пpeдимcтвo пpeд ocтaнaлитe yчacтници, пpeдocтaвящи мeдийни ycлyги", пишеше в решението на КЗК.

  Самият Келнер не притежава други медии в България, а групата на "Нова" не е продавала части от бизнеса си след решението на КЗК. Собственикът на Telenor обжалва решението на регулатора, но първото заседание по делото бе насрочено чак за 12 март т.г.

  Петр Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България. Не е известна сумата, която Кирил Домусчиев ще плати, но е твърде вероятно тя да е по-ниска. През 2008 г. шведската компания плати €620 милиона.

  Освен председател на КРИБ, Домусчиев е собственик на ПКФ "Лудогорец", както и на фармацевтичните "Хювефарма", "Биовет", както и на "Параходство Български морски флот" и други.

  Официалното съобщение за постигната сделка се очаква утре. Тя трябва да бъде одобрена от КЗК.

   

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  ЧЕЗ – Гоце Делчев крие причината за смъртта на свой работник?

  Вдовицата търси истината и справедливост

 • Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18
  Жалба спира временно строежа на продължението на "Турски поток" у нас

  Причината за спирането е постъпила жалба от „Атоменергоремонт“ срещу разяснение на „Булгартрансгаз“

Оставете коментар