Вторник, 26 Май 2020

Четвъртък, 21 Февруари 2019 16:18

Съдът отхвърли жалбите на Гинка Върбакова срещу КЗК за спиране на сделката с ЧЕЗ

Комисията спря сделката на "Инерком" за ЧЕЗ с мотива, че може да има монопол на соларния пазар у нас

Административния съд в София отхвърли и двете жалби на Гинка Върбакова. Те са срещу спирането от страна на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на сделката между „Инерком“ и ЧЕЗ за българските активи на чешкото енергийно дружество (виж решението на съда ТУК).

Двете жалби на компанията на Върбакова станаха факт, след като първо КЗК не разреши сливане, тъй като така щяло да има предпоставки за монопол на соларния пазар.

След това Комисията отказа да образува производство при подадена втора жалба от "Инерком", понеже компанията на Върбакова вече беше подала жалба във Върховния административен съд (ВАС) заради спирането на сделката, а КЗК от своя страна счете, че това означава, че не може да има ново производство, щом съдът по същество трябва да се произнесе по същия въпрос по вече подадена друга жалба.

ВАС обаче задължи КЗК да започне второ производство, а от „Инерком“ изразиха несъгласие да има блокиране на процеса по завършване на сделката.

Сега според Административния съд КЗК правилно е счела, че може да има монопол на соларния пазар, като съдът не приема за аргумент против тази оценка продажбата на ВЕИ активите на "Инерком".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар