Четвъртък, 21 Март 2019
Петък, 22 Февруари 2019 14:48

Караянчева: По правилник депутатите получават пари и без да работят

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента.

 

Депутатите от левицата ще продължат да получават възнаграждения, съгласно Правилника за реда и организацията на Народното събрание. В писмо на парламентарния председател Цвета Караянчева до Корнелия Нинова, раздадено на медиите, се обяснява, че възнагражденията на народните представители са съгласно правилата на работа на НС, прилагат се стриктно, а удръжките от заплатите за неоправдани отсъствия са уредени изчерпателно във финансовите правила по бюджета на парламента.

Извън хипотезата на цитираната норма, възнагражденията са законово дължими и ще бъдат изчислявани според разпоредбите на правилника, посочва Караянчева, цитирана от DarikNews.

Народните представители се осигуряват за всички осигурителни случаи като вноската се удържа от начислените им пари - социална, здравна осигуровка, данъци и др., добавя председателят на парламента.

Начинът депутатите да получават заплатите си е или по банков път или кеш като това е личен избор, който се заявява писмено в дирекция "Парламентарен бюджет и финанси", отдел "Заплати", според правилника.

В случай, че липсва заявление за изплащане по банков път, парите се изплащат в брой в касата на парламента. При неполучаването им се депонират, подчертава Цвета Караянчева.

Кореспонденцията с председателя на БСП Корнелия Нинова е в резултат на писмо на левия лидер до председателя на НС, в което се декларира, че депутатите от ПГ "БСП за България" няма да ползват командировъчни средства от НС, отказват се от служебните автомобили, разходи за гориво и нощувки в избирателните им райони. Социалистите няма да получават и възнагражденията си като депутати за времето, през което отсъстват от работа в парламента, обявява още Нинова.

Право на всеки народен представител е да прецени дали да отчита разходи по чл.10 от ПОДНС за финансовите разходи, както и дали да ползва автомобил, командировъчни и др., пише в отговор Караянчева. Тя подчертава, че правилникът на парламента не може да бъде променян еднолично от председателя му, а законодателна инициатива има всеки народен представител.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 22 Февруари 2019 14:48
  Марешки очарован от ГЕРБ, "Воля" остава в парламента

  Аптекарският бос се кле, че няма сделка между двете партии, а той нищо не получавал в замяна

 • Петък, 22 Февруари 2019 14:48
  От БСП искат проверка на имотните сделки на Цветан Цветанов

  НАП, КОНПИ и премиерът Бойко Борисов да проверят сделките за заменките на апартаментите и новопридобитото тузарско жилище на Цветан Цветанов", призова депутатът от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков пред журналисти.

  Той припомни, че преди години Цветан Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. "Необяснимото богатство тогава беше оправдано с пенсиите на тъста и тъщата. Започна проверка, която не намери нередности. Случайно или не, шефът на НАП, който проверява Цветанов, стана депутат от ГЕРБ.

  Днес разбираме, че Цветанов е собственик на апартамент от 315 кв.м с ВИП асансьор в една от най-скъпите сгради в България. Придобит този път не с пенсиите на тъщата, а със заменки, при четири пъти занижени цени – по-евтин от панелен апартамент в покрайнините”, каза още Явор Божанков. По думите му, пазарните цени са около 2600 евро на квадрат, но за Цветанов цената се оказва само 600.

  "Така той получава подарък от над 1 млн. лв. спрямо пазарната цена. Поставяме риторично въпроса - срещу какво и защо строителят губи тези пари?", попита социалистът.

 • Петък, 22 Февруари 2019 14:48
  Драгомир Стойнев: Цветанов е обладан от българските социалисти

  Цялата пленарна зала се занимава с БСП, защото тя ще е победителка на изборите, категоричен е депутатът

Оставете коментар