Неделя, 22 Септември 2019
Събота, 23 Февруари 2019 19:08

Разбрали сме се за цар Самуил, на ред е обсъждане на учебниците със Северна Македония

Учените от двете страни са постигнали съгласие да предложат на двете правителства да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

На следващото заседание на Смесената комисия от учени от България и Северна Македония ще разговаряме за съдържанието на учебниците до епохата на Възраждането, съобщи пред БНР проф. Ангел Димитров – българският съпредседател на комисията.

Той каза това в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“, след като по-рано тази седмица в Скопие бе проведено 4-тото заседание на многодисциплинарната експертна комисия по историческите и образователните въпроси. На него учените от двете страни са постигнали съгласие да предложат на двете правителства да бъдат чествани съвместно цар Самуил, Св. Климент Охридски и Св. Наум Преславски като забележителни личности в общата ни история от времето на средновековната българска държава.

В отговор на въпрос дали колегите му в Скопие са готови да приемат, че цар Самуил е български цар, проф. Димитров каза:

„Това е казано в нашето предложение, така че това вече е прието от съвместната комисия. Въпросът е, че оттук ние трябва да анализираме, дискутираме целия период на Средновековието до епохата на Възраждането, което ще се случи на следващата ни среща ще разговаряме по-конкретно и за съдържанието на учебниците за това историческо време“.

Става дума за учебници, които визират този период – т.е. за 5-и, 6-и и 7-и клас. Като проф. Димитров не очаква тази година да има промени в съдържанието им:

„Не стигнахме до учебниците. Това не означава, че не сме готови за дискусия по тях… Ние сме разменили бележки с взаимните си оценки, но не сме ги дискутирали още“, каза той.

Проф. Димитров каза, че следващото заседание е планирано за края на март, като е предвидено да бъде учестен ритъмът на срещите, като неговото желание е до лятото да има най-малко още три:

„Приближаването към исторически коректното от научна гледна точка тълкуване, интерпретиране и обясняване на миналото няма да стане изведнъж“, предупреди той.

Според проф. Димитров най-труден за постигане на компромис по историческото съдържание ще бъде периодът около Втората световна война, „тъй като е много силно идеологизирана интерпретацията на това време в сегашната република Северна Македония“.

„Ние просто смятаме, че трябва да започнем още на следващото заседание да разискваме за Илинденското въстание, за Гоце Делчев, за Даме Груев. И успоредно да свършим работата по учебниците, които третират миналото до XIX век, и да пристъпим към епохата на Българското Възраждане. Защото и Илинденското въстание, и Гоце Делчев, и Даме Груев, са деца на това историческо време“, каза още проф. Димитров пред БНР.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар