Петък, 20 Септември 2019
Понеделник, 25 Февруари 2019 14:53

ГЕРБ вероятно ще отхвърли ветото на президента – било политическо

Данаил Кирилов благодари на Радев за наложеното вето, но не прие мотивите и нарече президента подведен

След като държавният глава наложи вето на поправките на Изборния кодекс (вж мотивите тук), ГЕРБ свика спешно брифинг с участието на Данаил Кирилов и Тома Биков.

„Започваме с благодарност към президента за неговото усърдие във връзка с наложеното вето. Добросъвестно обсъждаме мотивите, които се излагат в указа за президентско вето и в този случай това отново ще бъде така. Това е повод за пореден път да възстановим дебата за промяната на някои от изборните правила“, каза Данаил Кирилов в началото на изявлението си пред медиите.

Той обаче нарече ветото политическо и даде да се разбере, че с голяма вероятност мнозинството в парламента ще го отхвърли, след което ще вкара отново Изборния кодекс с спешно изготвените миналата седмица промени.

Председателят на правната комисия коментира, че във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации и че е нужен дебат, тъй като се разпространявали неистини.

„Новото, което чухме във ветото и новият акцент освен машините и преференциалният вот, които смятаме, че удовлетворихме, беше обжалваемостта на актовете в изборния процес и промяната на подсъдността. Очевидно е, че в този случай президентът е бил заблуден и със съжаление го казвам, че очевидно не е възприел съветите на правния си съветник – проф. Друмева, а осен това се е доверил на „БСП за България“. Категорично ще заявя, че няма актове в изборния процес, които да не подлежат на обжалване“, заяви Кирилов.

Той посочи, че за дебата за преференциите не е имало повече от едно изказване от парламентарната трибуна. „На разположение сме за този дебат. Изчакахме с нетърпение позицията на президента. Винаги сме били готови за конструктивен диалог. Ще поканим в правна комисия представители на администрацията на президента. Смятаме, че така ще се прекрати практиката да се внушава страх у българския избирател“, обясни още председателят на правната комисия.

„Във ветото под формата на аргументи се произвеждат неправилни интерпретации. Това не е първият случай, в който юристи се опитват да заблудят останалите си колеги и публиката“, заяви Кирилов и обясни, че предстои ГЕРБ да се запознаят с обхвата на ветото.

„Сега сме в хипотеза, с която се доближаваме до цялостно вето. И за да разграничим въпросите, по които бихме могли да изясним подкрепа, внесохме законопроекта миналия петък главно в частта, която касае преференциите. Но според нас обхватът на ветото ще бъде по-широк. Затова смятаме, че дори и да го отхвърлим като цяло имаме процедурата на внесен законопроект, който касае главно преференциите“, обясни председателят на правната комисия.

Той посочи, че за изброите през есента ще има осигурени 6000 машини за гласуване, а след това навсякъде, където е записано в Изборния кодекс, ще има машинно гласуване.

Тома Биков коментира, че изказването на президента Румен Радев е опит за осигуряване на авариен изход за ситуацията, в която се поставиха БСП с напускането на парламента.

„Предполагаме, че до няколко часа колегите от БСП ще приемат предложението на г-н Радев да се върнат в парламента и така ще станем свидетели на един "хепи енд“. Надяваме се БСП да признаят г-н Радев за свой формален лидер, за да не ставаме всички свидетели на театър, който се изиграе на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 2. Така като ще говорим само с един лидер, ще ни бъде и на нас много по-лесно“, заяви Биков.

ВИДЕО - брифинг ГЕРБ

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар