Петък, 10 Юли 2020

Вторник, 26 Февруари 2019 10:54

Георги Свиленски: Има пари, има възможност за машинно гласуване, но няма политическо желание да се изпълни

Този парламент е изчерпан, заяви, зам.-председателят на ПГ на БСП

„ГЕРБ да се изяснят за себе си – за машинно гласуване ли са, или против него“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той подчерта, че в бюджета управляващите са отделили 50 млн. лв., а 26 часа не е станало ясно искат ли машинно гласуване, или не.

„Вчера член на ЦИК от ГЕРБ каза, че има възможност за 1000, 3000 и за 12 000 машини, но трябва да се реши бързо от политиците. Има пари, има възможност, но няма политическо желание да се изпълни“, категоричен е народният представител.

По неговите думи в Германия и Франция няма машинно гласуване, защото там няма ГЕРБ. „Там не се манипулират резултати и протоколи. Хората там не знаят какво значи да купиш вот, а в България това е практика, случва се, всички политически сили и граждански движения трябва да се обединим, за да се преустанови“, допълни той.

„Президентът, като човек, който олицетворява единството на нацията, би искал управляващи и опозицията да работят в парламента и това би било добре за всяка една демократична държава. Но когато 10 часа в комисия и 16 часа в пленарна зала не се чуват аргументи и се отнемат граждански права на български граждани, ние каквото имахме да кажем по тази тема, сме го казали“, категоричен е Свиленски.

Той подчерта, че вчера Данаил Кирилов и Цветанов са заявили, че отхвърлят ветото - няма смисъл да се обсъжда и имат техен закон. „Тази политика напук не води към добро за никой, защото ГЕРБ в последните седмици търсят конфронтация. Цветанов казва, че без БСП им е удобно и не им трябваме в парламента, а им трябват послушни партии, които да натискат бутона, както кажат“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Свиленски уточни, че БСП в момента протестира заради отнети граждански права. Той призова да не се коментират заплатите, за да не се затваря темата за отнетите права на гражданите. „Който не работи, не трябва да получава възнаграждение. Внесохме законопроект за намаляване на депутатските заплати – стои 2 години и не се обсъжда. Нека да си поправят правилника, както искат. Този парламент е изчерпан“, каза още той, цитиран от bsp.bg.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар