Сряда, 26 Юни 2019
Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05

ЕК: Службите в България не разследват качествено политици за пране на пари

През 2018 г. страната направи значителна промяна на антикорупционното законодателство и създаде нова агенция за борба с корупцията, но засега това не води до резултати, се отбелязва в доклада

ДАНС и прокуратурата в България не разследват качествено потенциални финансови престъпления в България, свързани с пране на пари от политици. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за икономическата политика на страните членки.

Две трети от сигналите за съмнителни транзакции, изпратени от финансовите институции в ДАНС, се отнасят до местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия. Не е постигнат и напредък за установяване на пречките пред разследващите за достигане до годни за прокуратурата доказателства, посочва още ЕК.

Особено внимание в Доклада се обръща на системата за борба срещу прането на пари у нас, като се отбелязва, че продължава да има съществени слабости. Въпреки че между 2013 г. и 2017 г. България е била подложена на мониторинг, към края на 2017 г. слабостите не са били преодолени, но страната е извадена от проверката през юли 2018 г., след като е приела промени в закона.

България все още не е финализирала и не е нотифицирала основния инструмент за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма – National Risk Assessment, се отчита още в доклада.

ЕК отбелязва, че трябва да се обърне внимание на проблема с корупцията (стр. 58-60 от Доклада), която е основна предпоставка за прането на пари, и препоръчва по-ефективна разследване и внасяне в съда на случаи на корупция на високо ниво, в това число срещу политици, се посочва още в доклада.

Борбата с корупцията все още е предизвикателство за България, отбелязва докладът. През 2018 г. страната направи значителна промяна на антикорупционното законодателство и създаде нова агенция за борба с корупцията, но засега това не води до резултати. Значителен напредък има за увеличаване на независимостта на съдебната система. Въпреки това остават редица предизвикателства – засилване на отчетността на прокуратурата и на общественото доверие в нея, както и балансиране на натоварването на съдилищата, допълва ЕК. 

В доклада на Европейската комисия се обръща внимание и на рискове за измами с предоставяне на българско гражданство. От получилите българско гражданство не се изисква да прекарат много време у нас, новият български гражданин може да не плаща данъци в България върху парите си, което води до риск от измами, тъй като притежанието на български паспорт може да бъде използвано за криене на доходи, които не е нужно да докладват.  

Докладът засяга още икономическо положение на страната, достъпа до здравеопазване, социална среда и др. посочва, че независимо от данните за икономически растеж на страната, нивото на бедност е сред най-високите в ЕС. И подчертава, че независимо от данните за икономически растеж на страната, нивото на бедност е сред най-високите в ЕС.

ЕК признава напредъка на страната в икономическо отношение и подобряване на събираемостта на данъци, но посочва, че въпреки това България не успява да догони останалите страни членки. 

В сферата на здравеопазването се отчита липсата на кадри и малък напредък в ограничаването на доплащането от страна на пациентите. 

Отбелязва се още, че социалните плащания имат малък ефект върху намаляването на бедността. Остават предизвикателствата пред образованието, включително качествено включващо обучение и проблема с ранното отпадане.

Целият доклад на ЕК за България - ТУК (на англ. ез.)

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  Кои са имотите на Панайот Рейзи, убил безнаказано бременна кошута?

  Как двама бедняци се превърнаха във властелините на Южното Черноморие?

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  Радев: Обществените поръчки са с лошо качество, липсва административен капацитет, има корупция!

  Това, което най-много ни липсва в България, е непримиримостта към ниското качество. Имаме нужда от друго качество в политическия процес, от други критерии за оценка на работата на политици, на управление, друго качество на избирателния процес, друго качество на инфраструктура, образование, здравеопазване

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  КПКОНПИ оневини властта за "Апартаментгейт"

  Само сигналът срещу председателя на ВКС Лозан Панов отива в Инспектората на ВСС.

  Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ не е установила нарушения при проверките на апартаментите на властта, заради които бяха подадени поредица от оставки.

  При покупката на имотите си не са направили нарушения вече бившият шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, министърът на туризма Николина Ангелкова, бившият зам.-министър на младежта и спорта Ваня Колева, бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, ексминистърът на правосъдието Цецка Цачева, председателят на комисията по култура  и медии в НС Вежди Рашидов и шефът на ВКС Лозан Панов, съобщи БТА. 

Оставете коментар