Сряда, 21 Август 2019
Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05

ЕК: Службите в България не разследват качествено политици за пране на пари

През 2018 г. страната направи значителна промяна на антикорупционното законодателство и създаде нова агенция за борба с корупцията, но засега това не води до резултати, се отбелязва в доклада

ДАНС и прокуратурата в България не разследват качествено потенциални финансови престъпления в България, свързани с пране на пари от политици. Това се посочва в доклад на Европейската комисия за икономическата политика на страните членки.

Две трети от сигналите за съмнителни транзакции, изпратени от финансовите институции в ДАНС, се отнасят до местни политически фигури, но към тези случаи не се предприемат необходимите правораздавателни действия. Не е постигнат и напредък за установяване на пречките пред разследващите за достигане до годни за прокуратурата доказателства, посочва още ЕК.

Особено внимание в Доклада се обръща на системата за борба срещу прането на пари у нас, като се отбелязва, че продължава да има съществени слабости. Въпреки че между 2013 г. и 2017 г. България е била подложена на мониторинг, към края на 2017 г. слабостите не са били преодолени, но страната е извадена от проверката през юли 2018 г., след като е приела промени в закона.

България все още не е финализирала и не е нотифицирала основния инструмент за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма – National Risk Assessment, се отчита още в доклада.

ЕК отбелязва, че трябва да се обърне внимание на проблема с корупцията (стр. 58-60 от Доклада), която е основна предпоставка за прането на пари, и препоръчва по-ефективна разследване и внасяне в съда на случаи на корупция на високо ниво, в това число срещу политици, се посочва още в доклада.

Борбата с корупцията все още е предизвикателство за България, отбелязва докладът. През 2018 г. страната направи значителна промяна на антикорупционното законодателство и създаде нова агенция за борба с корупцията, но засега това не води до резултати. Значителен напредък има за увеличаване на независимостта на съдебната система. Въпреки това остават редица предизвикателства – засилване на отчетността на прокуратурата и на общественото доверие в нея, както и балансиране на натоварването на съдилищата, допълва ЕК. 

В доклада на Европейската комисия се обръща внимание и на рискове за измами с предоставяне на българско гражданство. От получилите българско гражданство не се изисква да прекарат много време у нас, новият български гражданин може да не плаща данъци в България върху парите си, което води до риск от измами, тъй като притежанието на български паспорт може да бъде използвано за криене на доходи, които не е нужно да докладват.  

Докладът засяга още икономическо положение на страната, достъпа до здравеопазване, социална среда и др. посочва, че независимо от данните за икономически растеж на страната, нивото на бедност е сред най-високите в ЕС. И подчертава, че независимо от данните за икономически растеж на страната, нивото на бедност е сред най-високите в ЕС.

ЕК признава напредъка на страната в икономическо отношение и подобряване на събираемостта на данъци, но посочва, че въпреки това България не успява да догони останалите страни членки. 

В сферата на здравеопазването се отчита липсата на кадри и малък напредък в ограничаването на доплащането от страна на пациентите. 

Отбелязва се още, че социалните плащания имат малък ефект върху намаляването на бедността. Остават предизвикателствата пред образованието, включително качествено включващо обучение и проблема с ранното отпадане.

Целият доклад на ЕК за България - ТУК (на англ. ез.)

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  Протест в Сливен с искане за доживотен затвор без право на замяна за Мартин Трифонов

  Мартин Трифонов е направил пълни самопризнания, което при определени обстоятелства може да намали присъдата му с 1/3 според закона

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  Задържаха полицейски инспектор с подкуп

  Гражданин е подал сигнал, че районният инспектор му е поискал сумата от 850 лв., за да не му връчи призовка за шофиране с превишена скорост

 • Четвъртък, 28 Февруари 2019 21:05
  ВМРО започва обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация при престъпления

  От ВМРО искат премахване на съкратеното съдебно следствие, което намалява с една трета присъдите при тежки престъпления. Това става ясно от разпространена до медиите позиция на партията, „която идва след поредното брутално престъпление, извършено от човек, който не се вписва в нормите на нормалното съвременно българско общество”.

  Става дума за пребитото до смърт и изнасилено седемгодишно момиченце в сливенското село Сотиря, за което е обвинен 21-годишен мъж. 

  От ВМРО са категорични, че неизбежната отбрана също трябва да бъде внедрена в наказателната юриспруденция максимално бързо.

  От партията започват обществено обсъждане на идеята за химическа кастрация в престъпления като изнасилвания, блудства и други сексуални посегателства - практика, която отдавна се прилага в други държави. 

  Публикуваме пълния текст на позицията на ВМРО:

Оставете коментар