Неделя, 15 Декември 2019
Вторник, 05 Март 2019 12:45

Тръгна делото срещу Дянков, Трайков и Прокопиев

Обвиненията са за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени

С четене на обвинителния акт започна заседанието по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев. Обвиненията са за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Пред магистратите Симеон Дянков каза, че е действал спрямо закона. А подсъдимия Иво Прокопиев заяви, че не разбира обвинението срещу него, съобщи Канал 3.

Един от първите разпитани свидетели е сегашният министър на икономиката Емил Караниколов. Той заяви, че е била сформирана междуведомствена комисия за извършване на приватизационната сделка. В нея бившият финансов министър не е участвал пряко. Решенията за критериите по избор на инвестиционен посредник взимала от Доротея Пандова. За нея се знае, че е именно тя е била топлата връзка между Дянков и Прокопиев.

В периода от 2010 до 2017 г. той ръководеше Агенцията по приватизация. А сделката по приватизацията е извършена точно в този период. Според прокуратурата Дянков е поискал Караниколов да възложи оценката на последните държавни 33% в EVN на "Булброкърс". Това било с цел инвестиционният посредник да се облагодетелства с над 1,2 млн. лв. Това обаче е станало след като е съветван от Иво Прокопиев по какъв начин да се извърши сделката. А Трайчо Трайков е обвинен в умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Любопитен щрих преди започването на заседанието беше, че подсъдимия бивш министър Симеон Дянков изблъска безпричинно оператора ни докато той правеше кадри.

Разследването започна през 2013 година след сигнал на тогавашния председател на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. От тогава делото беше връщано на държавното обвинение няколко пъти заради неясноти в обвинителния акт. А делото ще продължи и утре с разпити на свидетели, съобщава Канал 3.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар