Сряда, 12 Август 2020

Вторник, 05 Март 2019 13:52

Предотвратен взрив във Видин, задържаните най-вероятно са наети

Мотивът все още не е ясен, но най-вероятно е свързан с дела, по които се работи в ОДМВР-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово

Задържаните за опит за палеж на Граничното полицейско управление във Видин не са местни, най-вероятно са наети да свършат тази работа. Това каза на брифинг главният секретар на МВР и главен комисар Ивайло Иванов във връзка с предотвратения опит за умишлен палеж във Видин.

„Автомобилът, който беше запален в края на миналата година, е на разследващ полицай от въпросното ГПУ-Видин. Веднага след запалването на колата беше запален и апартамент, но беше направена грешка и не беше запален неговият. Бяха объркали етажа“, обясни Иванов.

„Предвид факта, че става въпрос за разследващ полицай, ние започнахме да правим анализ на всички дела, по които се работи в ОДМВР-Видин, ГПУ-Видин и ГПУ-Брегово. Мотивът все още не е ясен, но най-вероятно е свързан с тяхната работа - делата, по които работят“, изтъкна главният секретар на МВР, цитиран от агенция „Фокус“.

„Задържаните не са криминално проявени, две са лицата. Първоначалната информация дойде в ОДМВР-Видин, че на територията ще бъде извършено „нещо“. Тогава действахме на сляпо, само знаехме, че лица ще отидат във Видин и ще извършат престъпление. По тази причина бяха сформирани постове и един от тях, засичайки лицата, предотвратиха този процес“, коментира Ивайло Иванов.

„С това сериозно количество гориво, което притежаваха те, ако бяха възпламенили цистерната, сами щяхте да си направите изводите, какво щеше да стане. Тези две лица не са от Видин. Най-вероятно са наети да свършат тази работа“, допълни той.

По-рано днес зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че сигналът за подготвян палеж във Видин или в Монтана е получен миналия вторник. „На мястото, където са се опитали да проникнат и най-вероятно е щял да бъде извършен палежът, се намира 10-тонова цистерна с нефтени продукти, съвсем близо до тях има други нефтени продукти, на улицата има бензиностанция. Това гранично управление се намира в жилищен район. Както се изрази и един колега от Видин: Ако палежът се беше извършил, Видин щеше да гори една седмица“, заяви Гешев.

„У лицата, които са задържани под стража от Районния съд - Видин в петък, са намерени множество 11-литрови бутилки с бензин, с които се показва, че има сходство на почерка от първите палежи и сегашния опит“, коментира зам.-главният прокурор.

„Тези бутилки са пълни с бензин, към тях е прикрепено пликче с определено вещество, и когато с него се инжектира трето вещество, каквото е намерено в спринцовки в апартамента на задържаните лица, възниква химична реакция и се получава взрив, доста сериозен“, поясни Гешев, като допълни, че задържаните ще се явят пред Окръжен съд - Видин в четвъртък.

източник: "Фокус", снимка: bTV

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Март 2019 13:52
  Прокуратурата: Иван Гешев не е проверявал детски център „Биберон“

  Провереният във вторник обект в Силистра е кафе-аперитив, а не детски център. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата в официална позиция.

 • Вторник, 05 Март 2019 13:52
  Гешев разговаря с прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативен район – Велико Търново

  Главният прокурор обсъди приоритетите на прокуратурата през настоящата година с акцент противодействието на конвенционалната престъпност и благодари на колегите си за добрите резултати от работата им.

 • Вторник, 05 Март 2019 13:52
  ТАСС: Протестиращи изграждат палаткови градове в България

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев, разказва Агенцията

  Централният булевард в София – “Цариградско шосе” около моста Орлов мост, и площад Независимост – заключен между сградите на правителството, Народното събрание и президентската администрация, беше блокирана в събота с палаткови лагери, които участниците в антиправителствените протести поставиха късно снощи. Това пише Агенция ТАСС по повод вчерашните антиправителствени протести в центъра на столицата.

  “Протестиращите поставиха палатки на пътното платно и отказаха предложенията на полицията да ги преместят на тротоара. По Орлов мост, централно софийско кръстовище, са изградени твърди барикади. Протестиращите събират камъни и бутилки. Сред лагера имаше много жени, които попречиха на полицията да използва сила”, съобщава главният инспектор на столичната полиция Красимира Стоядинова, цитрана от ТАСС.

  Според Стоядинова преговорите с протестиращите за премахването на палатковия град ще продължат. „Ние уважаваме правото на протест, но призоваваме неговите участници да провеждат мирни акции, които не биха пречили на други жители на София“, добави Стоядинова.

  За 31-ви ден протестиращите провеждат масови акции в София и други градове на страната, като основното им искане е оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Според демонстрантите Правителството на премиера Бойко Борисов е затънало в корупция и по време на работата си не е успяло да осигури на гражданите проспериращ живот и достойни заплати. А главният прокурор Иван Гешев е обвинен в нападение срещу президента Румен Радев, организиране на демонстративни издирвания и арести, разказва ТАСС.

  Агенцията припомня, че първият масов протест се проведе в България на 9 юли, когато повече от хиляда души се събраха в подкрепа на Радев в сградата на президентската администрация, включително представители на различни политически партии и обществени организации. От този ден митинги и шествия под мотото “Защити демокрацията!” стават ежедневно, в тях участват предимно млади хора, допълва още Агенцията.

  Източник: БГНЕС

Оставете коментар