Вторник, 21 Януари 2020
Вторник, 05 Март 2019 15:39

Нинова настоя Борисов да потърси гаранциите от ЕК за "Турски поток", вместо да прави предизборен ПР

Преди 10 години Бойко Борисов нарече АЕЦ "Белене" "гьол", а вчера го оцени като стратегически проект от национално значение, подчерта лидерът на БСП

Оценяваме високо визитата на премиера Дмитрий Медведев, но по нея няма конкретни резултати. Българското правителство поискало ли е категорични гаранции от Европейската комисия, че участието ни в "Турски поток" няма да повтори съдбата на "Южен поток"? Този въпрос отправи към управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата настояват за бърз и ясен отговор от премиера Бойко Борисов какво е официалното становище на ЕК по темата с "Турски поток", а ако все още няма такова, българското правителство в най-кратки срокове да предприеме стъпки по изясняването му.

Корнелия Нинова припомни думите на руския премиер Дмитрий Медведев, че Москва няма да се ангажира с българско участие в газопровода, докато не получи категорични гаранции, че ЕК няма да попречи на проекта. Ако България не получи такива гаранции, значи правителството все още е на етап добри пожелания и предизборен пиар, подчерта Нинова.

Нинова посочи, че сега кабинетът "Борисов" оценява "Турски поток" като важен, но преди е бил срещу "Южен поток".

По енергийните проекти, които бяха основни тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях: и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян, подчерта Нинова.

По темата за хъб „Балкан“ БСП също е давала своята подкрепа, напомни Нинова и цитира информация на ТАСС, според която „Газпром“ е заявил, че няма никакви планове да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.

Партията винаги е твърдяла, че отношенията между Русия и България са от стратегическо значение за страната ни, подчерта Корнелия Нинова и припомни, че преди 10 години Бойко Борисов нарече АЕЦ "Белене" "гьол", а вчера го оцени като стратегически проект от национално значение. Правителството загуби 10 години, докато узрее за това какъв е реалният национален интерес от отношенията ни с Русия, добави Нинова.

ВИДЕО от брифинга на БСП

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 05 Март 2019 15:39
  Румен Петков: Борисов направи Перник Сахара на Европа

  Борисов направи Перник Сахара на Европа. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков след консултации с БСП за вота на недоверие, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 • Вторник, 05 Март 2019 15:39
  БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу кабинета „Борисов“ 3

  БСП внесе четвъртия вот на недоверие срещу правителството на "Борисов" 3, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Вотът бе внесен в деловодството на Народното събрание от лидера на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателите на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков, Георги Свиленски и Христо Проданов и от зам.-председателя на Комисията по околна среда и води и член на Изпълнителното бюро Манол Генов.

  Недоверието към третото правителство на Бойко Борисов е на тема „Провал в политиката на околната среда и водите“. Сред мотивите на социалистите са кризата с водата в Перник и мръсният въздух.

  Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание позволява една пета от народните представители да могат внесат вот на недоверие срещу правителството. Това означава, че за внасянето му са необходими поне 48 народни представители, а парламентарната група на „БСП за България“ разполага със 79 депутати. Въпреки това социалистите проведоха консултации с парламентарно представените партии, както и тези извън Народното събрание.

 • Вторник, 05 Март 2019 15:39
  Феновете на "Левски" поискаха среща с Бойко Борисов

  Резултатът от срещата между феновете на "Левски" с Васил Божков бе светкавичен. Привържениците уважиха искането на бизнесмена и пожелаха среща с премиера Бойко Борисов, на която да изразят безпокойството си, че издръжката на клуба ще спре, ако бъде въведена планираната забрана за частни фирми да организират лотарии, която бе предложена от Валери Симеонов.

Оставете коментар