Събота, 15 Август 2020

Вторник, 05 Март 2019 15:39

Нинова настоя Борисов да потърси гаранциите от ЕК за "Турски поток", вместо да прави предизборен ПР

Преди 10 години Бойко Борисов нарече АЕЦ "Белене" "гьол", а вчера го оцени като стратегически проект от национално значение, подчерта лидерът на БСП

Оценяваме високо визитата на премиера Дмитрий Медведев, но по нея няма конкретни резултати. Българското правителство поискало ли е категорични гаранции от Европейската комисия, че участието ни в "Турски поток" няма да повтори съдбата на "Южен поток"? Този въпрос отправи към управляващите лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От левицата настояват за бърз и ясен отговор от премиера Бойко Борисов какво е официалното становище на ЕК по темата с "Турски поток", а ако все още няма такова, българското правителство в най-кратки срокове да предприеме стъпки по изясняването му.

Корнелия Нинова припомни думите на руския премиер Дмитрий Медведев, че Москва няма да се ангажира с българско участие в газопровода, докато не получи категорични гаранции, че ЕК няма да попречи на проекта. Ако България не получи такива гаранции, значи правителството все още е на етап добри пожелания и предизборен пиар, подчерта Нинова.

Нинова посочи, че сега кабинетът "Борисов" оценява "Турски поток" като важен, но преди е бил срещу "Южен поток".

По енергийните проекти, които бяха основни тема на обсъждания, позицията на БСП винаги е била ясна. България има нужда от тях: и от АЕЦ „Белене“, и от „Южен поток“ преди да бъде спрян, подчерта Нинова.

По темата за хъб „Балкан“ БСП също е давала своята подкрепа, напомни Нинова и цитира информация на ТАСС, според която „Газпром“ е заявил, че няма никакви планове да участва в проекта газов хъб „Балкан“ в България.

Партията винаги е твърдяла, че отношенията между Русия и България са от стратегическо значение за страната ни, подчерта Корнелия Нинова и припомни, че преди 10 години Бойко Борисов нарече АЕЦ "Белене" "гьол", а вчера го оцени като стратегически проект от национално значение. Правителството загуби 10 години, докато узрее за това какъв е реалният национален интерес от отношенията ни с Русия, добави Нинова.

ВИДЕО от брифинга на БСП

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар