Вторник, 07 Юли 2020

Сряда, 06 Март 2019 16:16

Елена Йончева: БСП няма да е пленарна зала за гласуването на новата ЦИК

Парламентарната група на БСП няма да влезе в пленарната зала при гласуването на състава на новата Централна избирателна комисия (ЦИК), съобщи от Хасково Елена Йончева.

Тя посочи, че с колегите й ще влязат в парламента единствено, ако останалите народните представители гласуват спазването на приетия през 2014 година Избирателен кодекс, в който е застъпено машинното гласуване във всяка секция, както и формирането на публични избирателни списъци, и това те да станат факт на изборите през 2019 година.

„Разбира се, имаме свои кандидати за ЦИК. Знам ги всичките имена, но сега няма да ги посоча, това ще направят колегите от София. Ние няма да влезем в парламента, нашата парламентарна група. Казахме при какви условия ще влезем в парламента, когато бъдат защитени избирателните права на българските граждани“, каза Елена Йончева.

„Връщаме се, ако бъде прието ветото на президента, което означава и удовлетворяване на нашите настоявания“, посочи Йончева. Тя цитира данни, според които при последните избори през 2015 година 7 % от бюлетините са били невалидни. Тези цифри на практика означават още една партия в парламента.

Напомняме, че ПГ на „БСП за България“ напусна парламента преди около две седмици след решение на Националния съвет на партията. Избор на нова ЦИК беше едно от условията, които лидерът Корнелия Нинова постави на управляващите за връщане в пленарната зала.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар