Петък, 28 Февруари 2020

Четвъртък, 07 Март 2019 11:18

Цветанов: Визитата на Столтенберг е по-важна от тази на Медведев

Според зам.-председателят на ГЕРБ президентът изпадал в ситуация да заявява лъжа

За Закона за вероизповеданията:

„Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП” . Това заяви в студиото на Нова ТВ председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране”, заяви още Цветанов. По думите му в момента задълженията на всички вероизповедания са около 8,2 милиона лева.

„Първоначалният вариант на Закона за вероизповеданията беше свързан с това да се ограничи изцяло външното финансиране. Имаше несъгласие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се ограничават. Съобразихме се с това, което иска БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е държавата да изпълни ангажимента си и да финансира основните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, за да може заплатите, които получават духовните служители, да ги получават от държавата, а не от външна страна”, заяви Цветанов.

„Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиненията на опозицията, че има сделка ГЕРБ-ДПС, като Движението трябва да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да подкрепи промените в Закона за вероизповеданията.

За отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс:

„За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа. Съдебният контрол остава, дори става по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда като възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК”, заяви Цветанов. „Съдебен контрол има и той е разписан много ясно в член 120 в Конституцията”.

"Основното и водещото в отразяването на ветото на президента от почти всички медии беше, че няма да има съдебен контрол над процесите в изборите. Това е една лъжа, съдебният контрол остава и е достъпен за гражданите, както и възможността да има тричленен състав, който да решава такива казуси", обясни заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

"Няма нарушаване на изборни права, България е приела пропорционалната система и дали ще има преференция е решение на парламента. Това, което беше въведено преди нас беше 15%, ние намалихме на 7%. Няма никаква сделка с ДПС, нека не тиражираме тези твърдения. Сделка ли е законът за социалните услуги? Председател на социалната комисия е Хасан Адемов, това сделка ли е при условие, че се работи за българските граждани", попита Цветанов. „България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, заяви Цветанов.

За визитите на Столтенберг и Медведев:

За визитите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и премиера на Руската федерация Дмитрий Медведев Цветанов заяви, че за него „по-важна е визитата на Столтенберг” и заяви, че ГЕРБ отстоява принципите да бъде надежден партньор на НАТО. Запитан дали в момента е най-необходимо да се купува ново въоръжение предвид бедността, Цветанов отговори, че сигурността навсякъде струва пари и даде за пример прибалтийските държави. 

Цветанов се обяви и за по-голямо присъствие на НАТО в Черно море. С анексията на Крим Русия ограничи възможността за акции на други страни, подчерта той.

"За мен по-важна беше визитата на Столтенберг. Знаете, че на Мюнхенската конференция се заговори за сериозни проблеми в Черно море и, че НАТО трябва да има по-сериозно присъствие. Русия с анексията на Крим ограничи възможността за инициативи в черноморския регион. Страната ни ще изпълни ангажиментите за увеличаване на разходите за отбрана", каза още Цветанов и добави: "Това, което ние правим, е да постигнем съвместимост с НАТО, за да може да има колективна сигурност и защита на националната сигурност".

"Каквито и енергийни проекти да планираме с участието на Русия, те няма да бъдат реализирани, ако не съответстват на третия енергиен пакет на ЕС. С решението за АЕЦ "Белене" ние взехме решение, че ще се строи само на пазарен принцип", обясни Цветанов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар