Сряда, 22 Май 2019
Петък, 08 Март 2019 11:07

Правителството на Финландия подаде оставка

Причината е неуспешната реформа в социалната сфера

Финландският президент Саули Нийнистьо одобри оставката на правителството след среща с премиера на страната Юха Сипиля, съобщават РИА Новости и БГНЕС.

„Одобрявам“ каза държавният глава по време на разговора с министър-председателя, който беше излъчен директно от телевизия MTV3.

Кабинетът на Сипиля е принуден да подаде оставка заради неуспешната реформа в социалната сфера.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 08 Март 2019 11:07
  Падна правителството на Австрия

  Корупционният скандал доведе до предсрочни парламентарни избори

 • Петък, 08 Март 2019 11:07
  Австрийският вицеканцлер подаде оставка заради корупционен скандал

  Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, ключова фигура на европейската крайна десница, подаде оставка след уличаващи разкрития, само няколко дни преди европейските избори, предава AFP.

  "Подадох оставката си като вицеканцлер на Австрия пред канцлера Курц и той прие това решение," каза Щрахе в емоционално телевизионно изявление.

  Хайнц-Кристиан Щрахе е бил записан тайно от две германски издания да обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация. Аферата, която се разрази броени дни преди изборите за Европейски парламент, поставя под натиск управляващата коалиция, като опозицията поиска оставката на Щрахе.

  Вицеканцлерът Щрахе настоя, че е станал "жертва на целенасочена политическа атака", която е използвала незаконни средства, но че напуска, за да избегне по-нататъшни щети за правителството.

  Видеозаписът, който доведе до оставката на вицеканцлера, бе публикуван вчера от списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг". Той е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

  Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.

  Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Щрабаг (Strabag).

  "Тя получава всички проекти, които Щрабаг получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел".

 • Петък, 08 Март 2019 11:07
  ДПС е против Десислава Танева като министър, иска оставката на цялото правителство

  Халил Летифов: Това правителство с това мнозинство е вредно за страната, две години сме свидетели на популизми и национализми

Оставете коментар