Понеделник, 22 Юли 2019
Неделя, 10 Март 2019 13:48

Отбелязваме 76 години от спасяването на българските евреи

Шествие на толерантността за 76-ата годишнина от спасяването на българските евреи и за почит на паметта на жертвите на Холокоста се проведе днес в София.

Стотици граждани, общественици, политици и представители на еврейската общност от цялата страна се включиха в шествието на толерантността под наслов „Заедно за България, заедно за Европа“. То тръгна от църквата "Света София" и стигна до паметника на Спасението до Народното събрание.

Шествието поведоха хванати за ръце председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер, представители на Светия синод и депутати.

За почит в името на паметта се включиха и съвременници на събитията и горди българи.

„Да помним, че от българските земи загинаха 11 хиляди души и да помним, че останалите, благодарение на солидарността на българския народ, останахме живи. Трябва да помним, за да не се повтаря“.

„Аз съм българка, не съм еврейка, и се гордея, че сме спасили нашите евреи и се надявам винаги занапред да има толерантност и да няма повече антисемитизъм“.

„Да четат историята и да не я изкривяват“.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева заяви, че спасяването на близо 50 хиляди български евреи е един от най хуманните световни примери в най-мракобесните исторически периоди и подчерта:

„И да помним, за съжаление, че все още в съвремието съществуват прояви на антисемитизъм, на религиозна омраза, на омраза към различния, и че с този пример може наистина да спасим, да надвием силата...“

Пред Паметника на спасението председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изтъкна заслугата за спасяването на българските евреи и завърши словото си с една еврейска мъдрост: „Ако спасиш един човек, спасяваш целият свят“.

Заключителната церемония по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на жертвите на Холокоста ще се състои от 17 часа в Централната Софийска синагога с официално обръщение към българската еврейска общност от президента на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер.

На днешната дата преди 76 години, благодарение на безпрецедентното обединение на български общественици, духовници, политици и граждани, е спасен животът на близо 50 хиляди български евреи.

В Пловдив годишнината от спасяването на българските евреи ще бъде отбелязано с митинг-поклонение пред Паметника на благодарността в града.

Тази година  в церемонията ще се включат и ученици от Пловдив и региона, които работят по международни проекти за етническа толерантност, съобщи председателят на организацията „Шалом“ в града Светлозар Калев. На поклонението ще присъстват и много потомци на участници, свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани начело с митрополит Кирил спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над шест хиляди свои съграждани евреи.

По традиция представителите на еврейската общност ще посетят днес и Бачковския манастир, за да поднесат цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. Ще бъде прочетена и специална възпоменателна молитва.

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 10 Март 2019 13:48
  Сакскобургготски обиден: Късопаметни и промити мозъци забравиха Борис III

  Бившият премиер Симеон Сакскобургготски изпрати до медиите позиция по повод отсъствието на баща му от възпоменанието за спасяването на българските евреи

 • Неделя, 10 Март 2019 13:48
  Стрелецът от Питсбърг е обвинявал евреите за мигрантския керван от Централна Америка

  11 убити и 6 ранени при стрелбата в синагогата "Дървото на живота".

  Стрелецът от Питсбърг е обвинявал евреите за мигрантския керван от Централна Америка, съобщава американският канал CNN.

  Федералните прокурори предявиха и обвинения в омраза срещу мъжа от Пенсилвания, който според властите нахлу в синагогата в Питсбърг и откри огън, като уби 11 души. Сред тях няма деца, уточни ръководителят на управлението на обществена сигурност на града Уендъл Хисрич пред „Фокс нюз“. Броят на ранените остава непроменен – шестима души, включително четирима полицаи.

  Робърт Бауърс, 46-годишен, от близкия до Питсбърг град Болдуин, се предаде на властите след стрелба в събота сутринта в синагогата "Дървото на живота".

  Той е направил антисемитски изявления по време на стрелбата и е обвинявал евреи в публикации в социалните медии, които са в центъра на разследването, според федерален служител на правоохранителните органи. В един пост в социална мрежа Бауърс твърди, че евреите помагат за транспортирането на членове на керваните от мигранти. Той вярва, че хората от керваните са склонни към насилие, защото бягат от страни, в които имат насилие. Боуърс многократно нарича мигрантите "нашественици".

  Американският президент Доналд Тръмп определи трагедията като акт на антисемитизъм. „Това определено изглежда като антисемитско престъпление. Трудно е да се повярва, че подобни неща се случват отново“, каза той, обръщайки внимание на факта, че в резултат на инцидента са загинали много хора. "Умът ни е безсилен да разбере жестоката омраза и извратената злина, която може да накара едно лице да извърши такова ужасно престъпление по време на церемония. Отровата, наречена антисемитизъм, трябва да бъде заклеймявана и пресичана навсякъде, където изниква!", заяви Тръмп и призова за втвърдяване на законите за смъртното наказание.

  Нападателят е действал сам и не е бил регистриран по-рано в полицията. Това съобщи на пресконференция представителят на клона на ФБР в Питсбърг Боб Джоунс. „За момента нямаме данни, че заподозряният е бил известен преди на органите на реда“, каза той.

  Световните реакции

  Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди нападението срещу синагога в американския град Питсбърг и изрази своята солидарност с еврейската общност в града.

  Стрелбата в Питсбърг беше осъдена от президентите на Турция и Франция, които поднесоха своите съболезнования.

  „Турция категорично осъжда всички форми на тероризъм навсякъде по света, независимо от целите на терористите“, написа в Туитър турският президент Реджеп Ердоган. 

  Съболезнования поднесе и френският президент Еманюел Макрон: „Искам да изразя солидарност със САЩ по повод на нападението срещу синагогата в Питсбърг. В този момент ние сме с американския народ“. 

  В изявление на върховния представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини се казва, че ЕС категорично осъжда антисемитизма, както и всяка подбуда към омраза и насилие. 

  Мислите и молитвите ни са със загиналите и техните близки, написа в Туитър председателят на Европейския парламент Антонио Таяни.

  Българското външно министерство също остро осъди нападението над синагогата „Дървото на живота”. „Тази трагедия показва, че антисемитизмът и ксенофобията, омразата и насилието спрямо другия, трябва да бъдат окончателно изкоренени”, се казва в съобщение на МВнР.

  В същото време министърът на вътрешните работи на Франция разпореди засилване на охраната на синагогите в страната.

  "Наредих на префектите да увеличат бдителността си в районите, в които се намират синагогите, като се започне от неделя, включително защитата на събитията, планирани за този ден", каза Кристоф Кастанър на страницата си в социалната мрежа „Туитър“. Той също така изрази съболезнования и подкрепа на американския народ.

  (по информации на CNN, Fox News, AFP, Туитър и МВнР)

 • Неделя, 10 Март 2019 13:48
  “Шалом” срещу Дянко Марков: Възраждането на нацизма не заслужава награда

  Организацията на българските евреи „Шалом” се обяви против наградата на о. з. полк. Дянко Марков, който възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” – така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител

  Организацията на евреите в България “Шалом” намира за категорично неприемливо решението на Министерството на отбраната на Република България да удостои с награден знак о. з. полк. Дянко Марков. Като неразкаян участник в доказано профашистка и антисемитска организация като Съюза на българските национални легиони, той не заслужава да бъде поощряван за своите опити да възпитава нови поколения легионери, ратници и бранници, съобщават от ”Шалом”.

  “Просветителският патриотизъм” на Марков възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” – така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител.

  Военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков. Самият той е наясно с наследството, което иска да остави, и не се колебае да го гради с всички възможни средства на влияние върху някои млади хора. А те, в желанието си да отрекат един тоталитарен режим, радушно приемат друг, виждайки в Марков пример за подражание.

  Днес, когато в Европа по-силно от всякога се чуват призиви за възраждане на нацистката идеология, за чистота на кръвта, за нетърпимост към чужденци с различна вяра и с различен цвят на кожата, не можем да си позволим да мълчим. Не можем да мълчим, когато личности като Марков бъдат възхвалявани публично и по начин, който позволява изпитването на носталгия към един мракобесен режим. Това би било обида както към онези, които се спасиха, но бяха унижени от Закона за защита на нацията, така и към техните братя и сестри, избити в лагерите на смъртта, смятат от организацията на българските евреи.

Оставете коментар