Сряда, 22 Май 2019
Понеделник, 11 Март 2019 12:40

Дончева за арестите на олигарси: Хвърлят на гладното население парче месо

Критериите на обвинението за „организирана престъпна група” са станали твърде занижени

Целта на акциите срещу т. нар. олигарси е да хвърлим на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си, да ни подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и да ни кажат, че трябва да се задоволим с това. Това каза в студиото на bTV лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева по повод арестите на семейство Арабаджиеви и на семейство Баневи.

От няколко месеца в страната тече акция срещу определени от олигарсите в страната. Това изглежда съмнително, защото прокуратурата няма за какво да ги търси след толкова години, каза Дончева.

Тя се възмути и от това, че на участвалия в приватизацията Николай Банев сега се търси наказателна отговорност за това как е управлявал предприятията си, вместо държавата да организира стриктен следприватизационен контрол.

"Ние можем да кажем, че процесът на приватизация е бил престъпен и несправедлив. Въпросът е защо не направихме действащ следприватизационен контрол, за да спазват (купувачите) определени параметри. За да кажем 20 г. след като имуществото е изядено, изпито, че това е несправедливо и ще преследваме наказателно", посочи тя.

Според Дончева, целта на тези процеси е не да се разследва действително процесът на приватизацията, а да се хвърлят на гладното население няколко такива, които парадират с богатството си. „Подхвърлят едни хора като парче месо на изгладнели лъвове и ни казват, че трябва да се задоволим с това".

„Критериите за определяне на неколцина обвиняеми за "организирана престъпна група" са твърде занижени и това се прави, за да бъде вкарано делото в специализирания наказателен съд. Издирвани от България с международна заповед за арест пък са обвинявани за "пране на пари" не защото има доказателства за това, а за да не последва отказ на чуждите власти да ги върнат“, коментира още лидерът на "Движение 21".

"Винаги за "задружната престъпна дейност" се е искало да има обективен принос за крайния резултат и осъзнаване на този принос, сега искат да са повече от трима. В едно семейство - ето ги: мъж, жена и дете", каза Дончева, като намекна за случая "Арабаджиеви", чийто син е в ареста от месеци.

"Доказателствата на прокуратурата в много случаи са изключително измислени, до степен да се твърди, че трябва да носим отговорност за неплатени чужди данъци, за лошо управление на предприятия. Прането на пари, което се слага за тези екстрадиции, които трябват на прокуратурата, обикновено е далеч от всякаква идея за финансови схеми за прикриване на имущества. Слагат се текстове, които да бъдат интернационални", добави тя, след като и нейната подзащитна беше екстрадирана преди време от Франция.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 11 Март 2019 12:40
  Главният прокурор нареди проверка на твърдения за надплатени партийни субсидии за 6,5 млн. лв.

  Прокуратурата ще проверява партийните субсидии за 2018 година. По разпореждане на главния поркурор Сотир Цацаров Върховната административна прокуратура ще установява дали са платени 6,5 милиона лв. повече на партиите, съобщи БНР.

  Информацията за надплатените милиони, на партиите, имащи право да получават пари от бюджета,  дойде от екипа на „Шоуто на Слави“. Оттам са изчислили, че вместо по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, както казва Законът за политическите партии, влезлите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева.

  Така се получавало, защото към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия са били добавени и гласовете за партиите, които са под границата от 1%,  гласовете за независимите кандидати за депутати, и на онези,  гласували с опцията „Не подкрепям никого“.

 • Понеделник, 11 Март 2019 12:40
  Нинова: Ставаме все по-бедната и корумпирана държава в Европа

  Не вярвам на КПКОНПИ, вярвам на г-жа Кьовеши, заяви лидерът на БСП

 • Понеделник, 11 Март 2019 12:40
  Прокуратурата и ЕИБ подписаха меморандум за разбирателство

  Основните области на сътрудничество включват обмен на документи и информация, експертизи и техническа помощ

Оставете коментар