Понеделник, 27 Май 2019
Вторник, 12 Март 2019 17:16

ЕП: Русия не може да бъде смятана за стратегически партньор

Станишев: Тази резолюция не е в интерес и на България, българските депутати в ПЕС са гласували против

Русия не може да бъде смятана за „стратегически партньор“ и Европейският съюз трябва да предприеме допълнителни санкции срещу Москва, ако продължава да нарушава международното право. Това се казва в приетата днес резолюция от Европейския парламент за отношенията между съюза и Русия.

Текстът бе одобрен с 402 гласа „за“ срещу 163 гласа „против“ и 89 „въздържал се“.

Евродепутатите подчертават подкрепата на Русия за антиевропейски партии и крайнодесни движения и това, че тя продължава да се намесва в политически избори и нарушава правата на човека в собствената си държава. Резолюцията отбелязва още, че от 2015 г. насам са възникнали нови области на напрежение между ЕС и Русия, които включват интервенцията на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия и Централноафриканска република и продължаващите агресивни действия в Украйна.

Евродепутатите отново изразяват загриженост, че проектът за газопровод „Северен поток 2“, който ще свърже Русия с Германия, може да засили зависимостта на ЕС от вноса на руски газ и да застраши вътрешния пазар на ЕС.

Сергей Станишев – лидер на партията на европейските социалисти и евродепутат, заяви пред БНР, че българските депутати в ПЕС са гласували против.

 „Тази резолюция носи очевидно предизборен характер. Неслучайно инициативата е на ЕНП, които се опитват на тази база да консолидират свои избиратели. Нашата група (на ПЕС) имаше важно предложение, което за малко не мина в резолюцията – предложихме да се възстанови изцяло парламентарния диалог между ЕП и Руската федерация. Това беше отхвърлено от десните гласове в ЕП. Аз гласувах против тази резолюция, защото не смятам, че тази враждебна, остра и често недостатъчно мотивирана риторика помага за сваляне на напрежението. Живял съм по време на Студената война и виждам, че отново започва тази риторика да надделява. Тя не помага за решаване на проблемите, които съществуват“.

Предложения на консерваторите и реформаторите са направили първоначалния вариант на декларацията още по-остър според Станишев. В текста на документа е споменато, че санкциите на Европейския съюз спрямо Русия ще бъдат продължени и дори е възможно да има допълнителни такива. Станишев подчерта, че текстът не отговаря на неговите убеждения и „има нужда от ново разведряване между ЕС и Русия, а това става чрез диалог. Когато се затваря диалогът, нищо не се постига“.

 „Смятам, че тази резолюция не е в интерес и на България. Преди дни беше руският премиер на посещение в България. Борим се през нас да мине значителен транзит от руски газ за Европейския съюз. Борим се и за други приоритети и подобен тип резолюции. Подобно гласуване на такива неща не помага за постигане на нашите национални интереси“.

Лидерът на ПЕС коментира и програмната статия на френския президент Емануел Макрон с предложения за европейски ренесанс: „Има идеи, които той е заимствал от манифеста на Партията на европейските социалисти – например по отношение на минималното заплащане на труда, което трябва бъде очевидно повишавано. Но нашият манифест е много по-радикален – за укрепване и спасяване на Европа чрез нов социален договор за Европа. Когато ЕС стане отново социален, тогава ще се върне доверието в него“.

 „Тези, които предлагат Европа да бъде унищожена, всъщност предлагат пълен хаос“, категоричен е политикът. Амбициите на ПЕС са в следващия ЕП да бъде „основа на едно ново прогресивно, проевропейско, лявоцентристко мнозинство“, за което търси партньори. 

Сергей Станишев очаква в следващия Европарламент ЕНП да има с 40-50 депутати по-малко, а БСП ще загуби 25 евродепутати заради Брекзит.

В неделя – 17-и март, БСП трябва окончателно да каже как ще изглежда нейната евролиста. Станишев е сред кандидатите с най-много номинации, но още не е категоричен дали той ще я оглавява:

 „Аз съм изключително благодарен за доверието и за отговорността, която получавам от толкова много конференции вече. Повечето са приключили. Имам информация, че имам много номинации. Това показва, че си върша работата достатъчно старателно и незле. Нека мине пленумът“.

Настоящата тактика на партията да не присъства в парламента е ход, който „определено крие рискове“, смята той:  „Има две форми на напускане. Едното е напускаш и казваш „искам предсрочни избори“ и предприемаш поредица от действия, които водят към предсрочни избори. Другата форма е напускане по конкретен повод, за да обърнеш внимание на обществото върху нещо скандално, което вършат управляващите. Това беше конкретният случай. Сега трябва да се анализира дали ситуацията е променена и по какъв начин, има ли революционна ситуация, печелим или губим до европейските избори, бидейки извън парламента“.

 „Ако БСП спечели тези европейски избори, има всички условия да иска и парламентарни избори“, каза още Сергей Станишев.

източник: bnr.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 12 Март 2019 17:16
  Сергей Станишев: Вместо да се борим за разширяване на влиянието, делихме твърдите си избиратели

  Най-важното е да се направи много трезв анализ на причините, които не ни позволиха да спечелим тези избори, при условие, че само преди месец при формирането на листата БСП водеше“, обясни лидерът на ПЕС и кандидат за евродепутат

 • Вторник, 12 Март 2019 17:16
  Огромна победа за партията на Орбан на европейския вот

  Без големи изненади преминаха изборите в 21 европейски държави

 • Вторник, 12 Март 2019 17:16
  Избираме за четвърти път българските представители в Европейския парламент

  В България и в други двайсет държави от Европейския съюз се провеждат избори за членове на Европейския парламент. Изборният ден започна в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта.

  Българите ще изберат 17 души от кандидатиралите се 318 по пропорционалната система с национални листи на партии и коалиции и инициативни комитети. Територията на страната е разделена на 31 избирателни района. За българите в чужбина ще бъдат отворени 191 секции в 64 страни. 

  Във вота за българските членове в Европейският парламент участват 13 партии, 8 коалиции и шестима независими кандидати. Сред кандидатите за евродепутати от България има един гражданин на Холандия и един на Унгария. 

  В страната избирателните секции са 11 661. В избирателните списъци фигурират 6 355 633 избиратели, очаква се до урните да отидат над 2 милиона от тях. 

  До края на изборния ден в 20 часа остава забраната в медии да се оповестяват данни от социологически проучвания. Политическата агитация също е забранена.  

Оставете коментар