Понеделник, 19 Август 2019
Сряда, 13 Март 2019 11:37

Бойко Борисов: Приходите от горивата са със 7% повече

В последния доклад на ЕК има много критики към България и тревога за мащабите на измамите в петролния сектор

Приходите от горивата са със 7% повече, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. „Така че мерките действат”, изтъкна той.

Борисов информира, че се връща от редовната си седмична среща с представителите на МВР, прокуратурата, НАП и митниците, на която всяка сряда се отчитат резултатите от борбата с контрабандата.

От февруари координационен център с десетки камери вече следи на живо пътя на горивото у нас.

Българските служби виждат в реално време какво се случва с танкерите в българска акватория. Те могат да бъдат проследени в Черно море и Дунав. Вижда се не само пътят на танкера, а и какво е правил през последния един час.

В последния доклад на ЕК, обаче, има много критики към България и тревога за мащабите на измамите в петролния сектор.

"Сенчестата икономика остава предизвикателство. Оценките показват, че в България тя е по-голяма, отколкото в повечето държави от ЕС. Функционирането на пазара на моторни горива като цяло остава проблематично. Според скорошно проучване на Центъра за изследване на демокрацията има пробив в нелегалната търговия с тютюневи изделия и ДДС измамите, но черният пазар на горива е нараснал до 600-700 млн. лева годишно". Това са извадки от официалния февруарски доклад на Брюксел, цитирани от в. „Сега“. Медията предполага външен натиск върху България, както стана и с контрабандата на цигари, за взимане на мерки. Това се издава и от внезапната показна решимост на премиера Бойко Борисов да извади на светло оборотите на петролните компании.

Проучването на българския Център за изследване на демокрацията (ЦИД), което Европейската комисия цитира, излезе миналия октомври. Но не получи гласността и вниманието, които заслужава. Докладът, който оценява заплахите от организираната престъпност у нас, описва особеностите на българския петролен пазар, на който легално се въртят 8-9 млрд. лева годишно, а за оборотите в сенчестия сектор се носят легенди. 

Експертите на ЦИД отбелязват, че организираните криминални мрежи у нас имат дълга традиция и богат опит в нелегалното предлагане на горива. Според тях пазарът на нелегални горива у нас се движи в границите 600-700 млн. лв. годишно.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 13 Март 2019 11:37
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Сряда, 13 Март 2019 11:37
  България може да плати седемцифрена сума на фирмата майка "ТАД Груп"

  Това каза адвокатът на обвиняемия за хакерската атака срещу НАП - Иван Тодоров, който е в ареста

 • Сряда, 13 Март 2019 11:37
  50 души в професионален чат имали паролите за НАП

  НАП е разбита от друг хакер в деня, в който Кристиян Бойков коментира "НАП си отива" - репликата, която е част от доказателствата на прокуратурата срещу него.

Оставете коментар