Петък, 20 Септември 2019
Четвъртък, 14 Март 2019 09:36

Йордан Лечков: Прокуратурата се е превърнала в бухалка на властимащите

Говорете за зависимостите при избора на окръжен прокурор, съдия, шеф на полицията. По-голямата част от кметовете за зависими и послушни, когато става въпрос за обществени поръчки, заяви бившия градоначалник на Сливен

„Когато стъпих в длъжност през 2003 г., казах, че в рамките на закона ще направя така, че само сливенски фирми да работят в Сливен. И това го направих. Откакто не съм кмет, Сливен западна, сливенските фирми са зле или са подизпълнители на други големи фирми”. Това заяви в студиото на Нова ТВ бившият кмет Йордан Лечков.

Той коментира обвиненията срещу кметове, които бяха повдигнати  последните дни, както и зависимостите във властта: „Мутренските години минаха, а сега Прокуратурата се е превърнала в бухалка на властимащите. Когато на Запад срещу някой властник има обвинение, 99,9% от случаите са осъдени, тук е обратното. С 28 досъдебни производства бях на първа страница, когато по всички излязох невинен и осъдих държавата, след десет години – на последна страница“.

„Във всяка община има вътрешен одит, има сметна палата, има АДФИ. Досега не съм чул от тях да има някакви нарушения”, коментира Лечков.

„Прокуратурата има 2 години период, за да събере доказателства и да ги вкара в съда. А ние първо повдигаме обвинение и тогава започваме да събираме доказателства”, коментира още бившият градоначалник.

„Искам да говорим за зависимостите и вие трябва да го правите всеки ден – дайте да говорим за зависимостите за избора на окръжен прокурор, съдия, шеф на полицията. Защо говорим само за зависимостите в обществените поръчки? Цветове отдавна няма. Всеки ден трябва да се говори кой колко е зависим и колко е удобен“, категоричен бе Лечков.

Той попита колко от независимите кметов са били неудобни и къде са те сега. „Аз дадох името си неопетнено на ГЕРБ, тогава ги нямаше на картата, но си останах независим и затова последва всичко това срещу мен. По-голямата част от кметовете за зависими и са послушни, когато става въпрос за обществени поръчки. Когато бях кмет си поставих за цел и го направих – само сливенски фирми да участват в обществените поръчки, след като ме няма – Сливен западна и сливенските фирми са аут.

И заключи: Що е корупция? Далавера, в която не участваш. В България всичко е „нищо лично, просто интереси“.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар