Петък, 20 Септември 2019
Четвъртък, 14 Март 2019 11:03

Андрей Делчев: Ако държавата построи складове за горива, няма как да избие инвестицията за милиони

Заради новите касови бележки някои бензиностанции или трябва да затворят от 1 април, или да не спазват закона

Ако държавата построи складове за горива, няма как да избие инвестицията за десетки милиони. Това заяви в студиото на bTV изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Според нас трябва да се направи това, което вчера препоръча икономическия министър Емил Караниколов – да се изследва пазара, защото има далеч по-ефективни мерки от това да се създават държавни такива складове, уточни Делчев.

По думите му цените на пазара горивата не се влияят особено от такъв тип фактори като съхраняването им.

Андрей Делчев потвърди казаното от други членове на петролната асоциация, че заради новите  изисквания за информацията в касовите бележки някои бензиностанции или трябва да затворят от 1 април, или да не спазват закона.

Проблем щял да бъде компонентът „изкупна цена”, защото в един и същи момент в един резервоар на бензиностанция можело да има различни партиди, които са на различна цена.

Освен това разликата между покупната и продажната цена все още не е печалбата на търговеца и това ще създаде твърде тежки заблуди у потребителите, заяви още Делчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 14 Март 2019 11:03
  Пак отсрочка за касовите апарати. Чак при третото отлагане Горанов разбрал, че сроковете били недостатъчни

  Финансовият министър Владислав Горанов подписа миналата седмица поредното, трето, отлагане на сроковете за смяна на софтуера към касовите апарати, въпреки заканите си, че няма да прави нови отстъпки. Министерството на финансите публикува поредните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Регистрираните и нерегистрираните по ДДС фирми, които ползват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ще могат да работят по досегашния режим до 31 януари 2020 г. Според сегашните правила смяната трябваше да стане до 30 септември.

  Според мотивите към наредбата съществуващите софтуери са най-различни и изискват сложни технически решения, поради което съществуващите срокове са недостатъчни.

  За предстоящата подмяна на касовите апарати и софтуера към тях се разбра на 15 февруари 2018 г. след скандал в бюджетната комисия в парламента. Първоначално се предвиждаше тя да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Впоследствие срокът се отложи за 31 март 2019 г.

 • Четвъртък, 14 Март 2019 11:03
  Търговците с горива: Наредбата за касовите бележки е приета прибързано

  Собствениците на бензиностанции изпратиха писмо до ЕК, в което се противопоставят на новите изисквания за касовите бележки, въведени от правителството.

 • Четвъртък, 14 Март 2019 11:03
  БПГА със сигнал до еврокомисаря за конкуренцията заради наредбата за отчитане на печалбите

  Това може да доведе и най-вероятно ще доведе до проблеми с конкуренцията на пазара на горива, коментира Светослав Бенчев

Оставете коментар