Понеделник, 27 Май 2019
Петък, 15 Март 2019 13:12

Приеха промените в Изборния кодекс на първо четене

Данаил Кирилов: Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо

На първо четене парламентът реши да се върне старият праг на преференциите. Това стана, след като бяха приети предложенията за промени в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ.

От гласувалите 139 депутати 138 бяха "за", а един се въздържа.

Връщането на старите по-ниски прагове на преференциите, предложени от ГЕРБ, вече е факт. Законопроектът предвижда възстановяване на прага на преференциите - 5 % за евроизборите и 7 % за парламентарните и местните избори.

Данаил Кирилов от правната комисия обясни ангажимента на управляващите: "Народните представители от политическа партия ГЕРБ изразяваме и потвърждаваме и не се изменяме по никакъв начин, потвърждаваме волята си в този законопроект за възстановяване на преференциалните прагове такива, каквито бяха - за добро или за лошо".

Не бяха приети предложенията на ДПС за повече секции в чужбина и агитация на майчин език. Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде примери защо е необходима тази промяна: "Какво толкова  има да кажеш две думи на майчин език в превод? Какво се случва с официалния български език? Накърнява се националното достойнство ли, националната чест, ли? Онзи ден президентът говори на английски език в официален разговор с представител на една голяма организация, и това не е първият случай. И други наши представители говорят на английски, на френски в официални делегации, не на български с превод, а на други езици. Е, добре, значи за едните може, за другите не може".

Не бе прието предложението на ДПС за отпадане на ограничението за разкриване на 35 избирателни секции в страни извън Европейския съюз. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира европейска директива.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поясни, че ГЕРБ са готови на дебат, но времето, което остава до европейските избори, е твърде кратко и трябва да се вземат повече технократски решения: "Убеден съм, че колкото по-бързо приемем промените в Изборния кодекс, толкова по-бързо ще дадем и съответната устойчивост на ЦИК - да може да се концентрира върху процедурните правила и методическите указания, които трябва да бъдат изготвени".

източник: БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  Изявленията на основните политически сили след exit poll-овете

  Какво казаха лидерите на основните политически сили и водачи на листи:

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  EXIT POLL: ГЕРБ печели евровота, БСП заема втората позиция

  (допълнена)

  ГЕРБ печели вота за избор на нови български евродепутати. Това сочат резултатите от exit poll-овете на социологическите агенции „Галъп” и „Тренд”.

  Според данните на „Галъп” за управляващата партия са гласували 30.5% от отишлите до урните. Социалистите са спечелили доверието на 25.4 на сто от гласувалите. Следват ДПС (12.8%), ВМРО (8.0%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.5%), Десислава Иванчева (2%), АБВ (1.6%), „Атака” (1.6%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.4%), „Възраждане” (1%), , Ваня Григорова (0.4%) и други (5.6%).

  Резултатите от exit poll-а на „Тренд” също показват победа за ГЕРБ с 30.5%. БСП печели 23.5 на сто от гласовете.

  Следват ДПС (14.0%), ВМРО (7.5%), „Демократична България” (6.5%), ВОЛЯ (3.7%), Десислава Иванчева (1.6%), „Възраждане” (1.6%), АБВ (1.5%), „Атака” (1.2%), „Патриоти за Валери Симеонов” (1.2%), Ваня Григорова (0.6%) и други (6.4%).

 • Петък, 15 Март 2019 13:12
  80% от българските избиратели – на халюциногенни гъби

  "Халюциногенните гъби са тип гъби, които съдържат алкалоидите псилоцибин и псилоцин. Съществуват над 190 биологични вида халюциногенни гъби. Те са таксономично разположени в родовете Agrocybe, Conocybe, Copelandia, Galerina, Gerronema, Gymnopilus, Hypholoma, Inocybe, Mycena, Panaeolus, Pluteus, Psilocybe, Weraroa и др. Повечето от тези гъби се намират в рода Psilocybe. На английски се наричат още psilocybin mushrooms (псилоцибинови гъби) и magic mushrooms ('магически гъби').", казва гъбарската литература.

  Такива гъби берат и ядат 80% от българските избиратели и днес наблюдавахме за сетен път тоя творчески процес.

  Яжте, дъвчете и преглъщайте!

  Любомир Кольовски, фейсбук

Оставете коментар