Понеделник, 17 Юни 2019
Събота, 16 Март 2019 14:46

Нападателят от Нова Зеландия е нощувал два пъти в София

Брентън Тарант, беше изправен пред окръжния съд в новозеландския град Крайстчърч

Извършителят на вчерашните атентати в Нова Зеландия Брентън Тарант е нощувал два пъти в София по време на престоя си у нас, съобщи "Хоризонт" на БНР. Австралиецът е нощувал в столицата в деня на пристигането си у нас, както и вечерта, преди да отпътува. 

Според наши източници Тарант е отсядал в хотел на булевард "Цариградско шосе" близо до летище "София". Автомобил е наел от малка фирма за отдаване на коли под наем. Полицията продължава да изяснява подробности от престоя на мъжа у нас.

По-рано главният секретар на МВР Ивайло Иванов потвърди, че 28-годишният Тарант е пътувал в България като турист и основно е посещавал исторически обекти.

Главният секретар допълни, че към момента няма никакви данни, които да доказват дейност на австралиеца, свързана с тероризъм.

"През нощта колегите не са спрели да работят. Установен е контакт с партньорските служби, установен е целият маршрут на движение на територията за страната, сега се проверяват конкретни данни и връзки. Искам да успокоя всички, че до този момент категорично няма данни за някаква дейност, която да е свързана с тероризъм на територията на България”, увери главният секретар на МВР.

Той допълни, че има данни, че нападателят е идвал в България като турист и в момента се проверяват местата, където е преспивал.

По-рано днес стана ясно, че основният заподозрян за терористичния акт Крайстчърч – 28-годишният Брентън Тарант, беше изправен пред окръжния съд в новозеландския град.

За първото изслушване по делото атентаторът беше въведен в съда от двама въоръжени охранители, след което съдията Пол Келър прочете обвинителния акт.

В. "The New Zealand Herald" съобщава, че Таррант не е показал разкаяние.Докато са го снимали той е демонстрирал нацистки жестове.

Припомняме, при нападението бяха убити 49 мюсюлмани по време на петъчната им молитва.

Премиерът на Нова Зеландия - Джасинда Ардърн, която пристигна в Крайстчърч, заяви на пресконференция, че атентаторът е имал разрешително за оръжие и е притежавал законно пет пистолета.

Тя допълни, че се ангажира да промени законодателството, свързано с притежаването на оръжие.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 16 Март 2019 14:46
 • Събота, 16 Март 2019 14:46
 • Събота, 16 Март 2019 14:46
  Ранените след експлозията в Лион са вече 13, камера е заснела атентатора

  13 са вече ранените след експлозията в Лион. Няма данни за пострадали българи, съобщава Външното ни министерство. Смята се, че взривът на търговската улица "Виктор Юго" е причинен от "бомба с шрапнели, с пирони, болтове и винтове".

  До момента не е заловен извършителят. Издирването продължава.

  Почти целият път, по който той е преминал е заснет от камери, тъй като на уличката, на която се е случил атентата има много от тях. Неговите следи обаче се губят след като пресича местната река Рона.

  Във Франция когато се сезира Антитерористичната прокуратура, това е ясен знак, че се говори за терористичен атентат, въпреки че все още няма ясни и категорични прояви за това и не е ясно защо този човек е извършил това действие.

Оставете коментар