Понеделник, 17 Юни 2019
Неделя, 17 Март 2019 11:15

ИБ на БСП ще предложи Елена Йончева за водач на листата, обяви Кирил Добрев

Тя се подкрепя от цялото общество", смята той

Изпълнителното бюро на БСП ще влезе на заседанието на Националния съвет с предложението за Елена Йончева, обяви пред бТВ организационният секретар на БСП Кирил Добрев.

В 11 ч се събра пленумът на БСП, за да утвърди водача за евролистата.

Запитан как е избрана Йончева, Кирил Добрев отговори: "Много са причините. Първо, от проведени 293 конференции до този момент, Елена Йончева има 266. Т.е. тя е припозната в огромна част от партията. Второ и най-важно, с Елена Йончева ние търсим разширяване на влиянието. И трето, тя е изключтелно лоялен, коректен човек и флагман на борбата с корупцията в България".

Той подчерта, че би било нелепо, ако БСП не заложи на такъв водач на листа. По думите му, нейни конкуренти са още пет души – Сергей Станишев, Деница Златева, проф. Гечев, Курумбашев и Момчил Неков.

"Дали това е челната петица на листата ще решава Националният съвет“, добави той.

Запитан дали тази подредба ще отговаря и на подредбата в листата, Кирил Добрев отвърна, че това ще реши друго заседание на Националния съвет на БСП след две седмици.

"Днес трябва да определим водача на листата и по-скоро - политиката, визията на партията през този период", поясни Кирил Добрев.

Той отбеляза, че евроизборите са елемент към спечелването на парламентарните избори. От тази гледна точка, според него, изключително важно е именно разширяването на влиянието на БСП.

"Елена Йончева се подкрепя от цялото общество", смята той. "Тя събира най-много номинации от партийните организации от всички проведени до този момент кампании – това показва, че тя е един изключително обединителен образ, не само за партията, но и за обществото и е нелепо, ако БСП не заложи на такъв човек, обясни още Кирил Добрев.

И заяви, че не се притеснява от вътрешната опозиция в БСП, която предпочита водач на евроизборите да бъде Станишев.

По устав Изпълнителното бюро влиза с предложение за водач, решава Националният съвет, припомни още той.

Изборът ще бъде направен чрез таен вот. В Националния съвет влизат 180 души.

Новината за номинацията на евролистата съобщи в предаването „Неделя 150“ на БНР и зам.-председателят на партията Крум Зарков. По думите му председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев също е получил номинации за водач на листата на БСП за евровота.

Това, че не го предлагаме за първата позиция, не омаловажава ролята му в партията“, коментира Зарков.

Оставете коментар