Понеделник, 17 Юни 2019
Понеделник, 18 Март 2019 12:02

Анализатор: Незабавни мерки срещу езика на омразата в интернет!

Няма нито една от специалните служби, която да може да предотврати такъв саморадикализирал се единак, смята Димитър Гърдев

Интернет и глобализиралият се свят предоставят форми, които правят тероризма размит от етническите и националните граници, каза пред БНР международният анализатор Димитър Гърдев в коментар за терористичния акт в Нова Зеландия, при който австралиецът Брентън Тарант уби 50 души в две джамии в град Крайстчърч. Той е категоричен, че незабавно трябва да се вземат мерки срещу езика на омразата в интернет. „Това е средата, през която преминава този вирус на радикализма и омразата“, подчерта той в интервю за предаването „Преди всички“.

Анализаторът определи като голям проблем свободната циркулация на радикални идеи в интернет, както и дългото тиражиране на видеото от престъплението:

„Ако тези хора нямаха никакъв шанс да получат по никакъв начин тиражиране на злодеянията си, те не биха тръгнали към такава стъпка, защото един такъв акт, който остава анонимен, който никой не разбира, не би ги привлякъл“.

Няма нито една от специалните служби, която да може да предотврати такъв саморадикализирал се единак, смята Димитър Гърдев.  

„Брентън Тарант се е радикализирал от битките на християнска Европа с тогава настъпващия ислям. По този начин се определя – един вид като кръстоносец. Балканите като едно от местата, където са се случили тези събития, са попаднали в неговия спектър на интереси. Това е опасно, защото това, което наблюдаваме и колкото повече факти излизат около личността на този терорист и от начина, по който е подготвил това свое злокобно дело, виждаме, че всяко нещо много точно е прецизирано и е с някаква податка за бъдещи негови изяви. Защитата, която той е отказал, е с една единствена цел – в съда и в залата да бъде чуван повече той и един вид да прави прокламация“, коментира още международният анализатор. Според него е доста опасно и споменаването на политически лидери.

Снимка: Стоп кадър, Спутник

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар