Петък, 19 Април 2019
Понеделник, 18 Март 2019 17:36

Нинова: Националният съвет ще решава дали Станишев ще е в евролистата и на кое място

Днес проведохме среща с Българска земеделска партия, обяви лидерът на левицата

Дали ще бъде в листата Сергей Станишев и на кое място - ще реши Националният съвет на следващо свое заседание, което ще се проведе в първата половина на месец април. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос дали председателят на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ Сергей Станишев изобщо ще присъства в листата на левицата за предстоящите избори за Европейски парламент.

Коментарът си Нинова направи по време на пресконференция след среща с ръководството на Българска земеделска партия.

Нинова уточни, че решението се взима от Националния съвет според устава и правилата за подреждане на листата.

На въпрос, свързан с твърденията на бившия председател на партията Михаил Миков, който изрази откровени съмнения при избора за водач на листатата на БСП, Нинова отговори: "Ако някой има жалби, съмнения, има партия, има контролни органи - да ги отнесе тук, а не да ги развява по телевизията".

Тя коментира още, че ако си търсят оправдания за една загуба, може да се намерят много обяснения. "Факт е, че Националният съвет избра Елена Йончева за водач на листата", допълни Нинова.

"Днес проведохме среща с Българска земеделска партия - това е поредната ни среща с извънпарламентарни партии и граждански сдружения, в желанието ни да съберем повече подкрепа в общ фронт за гарантиране на честни избори", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по време на на пресконференция на "Позитано 20". По думите й по време на разговора са били обсъдени позициите на двете страни за промяната на изборните правила, като те имат съвпадение по тях.

"Имаме опасения от фалшификация и подмяна на вота, но имаме и решимост с общи възможности да противодействаме, за да гарантираме свободен, честен и почтен избор", коментира Нинова. Председателят на БСП използва случая, за да призове българските граждани да гласуват за когото те предпочитат, но да упражнят демократичното си право на глас.

"Тези разговори прерастват в разговори за политики. Българската земеделска партия представлява малки, средни, дребни земеделски производители. Днес обсъждахме как с общи усилия можем да защитим техните права - не само тук, но и с оглед на предстоящите европейски избори", заяви Нинова.

"Искаме да гарантираме равнопоставеност на българския дребен земеделски производител със земеделските производители на другите европейски държави", добави тя. По думите й е била обсъдена и програмата на БСП за развитие на земеделието, която се подкрепя от Българска земеделска партия.

От своя страна, от Българската земеделска партия благодариха за срещата и разискваните политики в сектор земеделие, Изборния кодекс и предстоящите избори. "Обсъдихме в нашия Управителен съвет отношението на БСП към българското земеделие и общите ни политики, които съвпадат в посока европейско и българско земеделие. Затова решихме да работим заедно по този процес", коментира председателят на партията д-р Пейчо Касъров. Той смята, че трябват гаранции правото на избор да не бъде опорочавано.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 18 Март 2019 17:36
  Йончева: Победата на БСП ще е началото на краха на ГЕРБ

  Следващата седмица ще покажем още доказателства, които доказват, че г-н Банов фалшифицира документи, обеща водача на евролистата на БСП

 • Понеделник, 18 Март 2019 17:36
  Нинова: Евроизборите са вот на недоверие към ГЕРБ и Борисов

  "БСП за България" регистрира листата си в ЦИК

 • Понеделник, 18 Март 2019 17:36
  "Тренд": БСП е първа политическа сила

  Скандалите около апартаментите на властта в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия ГЕРБ. Това сочат резултати от проучването на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите евроизбори.

  Проучването показва, че първа политическа сила вече не е ГЕРБ, а БСП. Към месец март 2019 година ГЕРБ биха получили 33,6% от гласовете, а БСП - 30,4%. През месец април обаче картината е по-различна, герберите губят цели 3% от подкрепата си, докато социалистите успяват да запазят нивата си и дори минимално да ги покачат.

  Ако изборите бяха днес 31,3% от българите биха гласували за БСП, а 30,5% - за ГЕРБ, показва проучването. Твърдо на трета позиция остава ДПС. През март - с 12,1% подкрепа, а през април - с 12,7% от гласуващите.

  ВМРО също покачват нивото си на подкрепа през април спрямо март - 4,4% през третия и 5,5% през четвъртия месец на настоящата година. Те събират голяма част от патриотичния електорат - около 55%, запазвайки шансовете си да минат бариерата от 5,88%. Общо 57% от запитаните казват,че все още не са решили за кого и дали въобще да гласуват. 43% пък обясняват, че са взели категорично решение.

Оставете коментар