Понеделник, 17 Юни 2019
Неделя, 24 Март 2019 16:41

МВР: Няма да се строят бежански лагери в Любимец, Елхово и Малко Търново

Тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице миграционен натиск, а в момента той е нулев, увери зам.-министърът

На извънреден брифинг зам.-министър Красимир Ципов заяви, че жителите на общините Любимец, Малко Търново и Елхово трябва да бъдат спокойни, че там  няма да се изграждат бежански лагери. Това, което предстои да направи МВР, е да проведе процедура за подготовка на площадки за временни кризисни центрове. Това е вследствие от приет през 2016 година План на МС за действия при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличение на миграционен натиск по границата на България с Турция.

Зам.-министър Ципов поясни, че тези площадки ще бъдат пуснати в експлоатация само тогава, когато е налице такъв миграционен натиск и тогава, когато този план бъде активиран. Това става с решение на МС, а планът се задейства след оценка на обстановката и решение за активирането му.  Към момента миграционният натиск в страната ни е нулев, подчерта Красимир Ципов.

За да успокои гражданите, той разясни, че в тези центрове ще се осъществява дейност по първоначална обработка на задържаните незаконно преминали лица – снемане на самоличност, АФИС регистрация, ако лицата не разполагат с документи ще се провеждат интервюта от служители на ГДГП и ДАНС.

Красимир Ципов уточни, че целта на обществената поръчка е да бъдат разчистени площадки, разположени на териториите на обекти на МВР, а това са РДГП – Елхово, Специализираният дом за временно настаняване на чужденци - Любимец и ГПУ-Малко Търново. Предстои там да бъде изградена инфраструктура - ВИК, електроинсталация, пътна комуникация, изграждане на система за сигурност – видеонаблюдение, КПП, система за охрана.  

Това ще са центрове от затворен  тип и ще се охраняват от служители на МВР. Средствата са европейски, по Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, допълни заместник-министърът. 

източник: МВР

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар