Неделя, 25 Август 2019
Сряда, 27 Март 2019 14:15

Проф. Георги Михайлов: Проблемите в здравеопазването ескалирт

Разочарованието на работещите в сектора вече се превръща в гняв, предупреди народният представител от "БСП за България"

"С този парламент проблемите в здравеопазването не тръгват към разрешаване вече две години. Това, което ни притеснява е, че те ескалират, а хората излизат на улицата в спонтанно недоволство. Много от протестиращите са цял живот в системата и познават проблемите, за разлика от тези на върха в министерството, които са от две години там. Разочарованието вече се превръща в гняв." Това заяви по БСТВ народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Той припомни, че левицата е внесла решение на проблемите в сектора в Народното събрание, но са срещнали стена от неразбиране. "За тези две години неразбирането доведе до катастрофално положение в здравеопазването. В нито една област решенията не се случват", категоричен бе лекарят.


Пред свободната телевизия проф. Михайлов даде пример, който е научил вчера - че за да бъде настанен и опериран в болница, на пациент са му поискали 3000 лева за консумативи. "Човек със средна заплата в България не може да си позволи тези пари и изпада във финансов колапс", констатира проф. Михайлов.

Той обясни, че операцията не може да бъде направена, без да са внесени парите. Има недоимък на визионери в министерството на здравеопазването По думите на Михайлов, според нормите на Светавната здравна организация- дофинансирането за здраве от един пациент не трябва да е повече от 15% - 20%, а у нас достига 50% от услугата. "Много от медицинските сестри работят на заплати, които са близки до минималната. Не може да се карат хората да упражняват тази професия само от благородство", отсече професорът. 

Той сподели, че преди дни е посетил една от най-големите частни болници в страната. На вратата ѝ имало съобщение, че в събота и неделя здравното заведение не работело с НЗОК. По думите му, независимо че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е лекар, е трябвало да разбере къде се крият проблемите и грешките в сектора.

"Има недоимък на визионери в министерството. Здравеопазването не е финансов, а социален сектор. Протестиращите не виждат надежда", обобщи проф. Михайлов.

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 27 Март 2019 14:15
  Корнелия Нинова: Шипченската епопея е най-ярък пример за родолюбие и братство

  "Днес отбелязваме 142 години от Шипченската епопея. Тя е най-ярък пример за родолюбие и братство", написа във Фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 • Сряда, 27 Март 2019 14:15
  Законът „Анти-Нинова” няма да спре БСП!

  Днес страната има крещяща нужда от промяна и водещата алтернатива е само една –социалистическата партия, затова ГЕРБ предприеха стъпката да я задушат финансово. Как се стигна до това решение на парламента, наложено от премиера Бойко Борисов?

 • Сряда, 27 Март 2019 14:15
  За другарството и промяната в БСП

  Проф. Светлана Шаренкова: Подмяна в БСП се случва не сега, а когато председател бе С. Станишев, който наложи чуждия на партията социаллиберален модел, в противоречие с програмата и традициите на БСП

Оставете коментар