Понеделник, 22 Юли 2019
Четвъртък, 28 Март 2019 13:34

Младен Маринов: Служителите под прикритие са ефективен метод за борба с престъпността

Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат за това, отбеляза вътрешният министър

Положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод за справяне с престъпността. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В ГДБОП няма по-маловажни или по-важни линии“, заяви министър Младенов. Той подчерта, че така е структурирана дирекцията, че обхваща всички необходими линии, които пряко влияят върху сигурността и финансовокредитната система на държавата.

„Това са изключително важни линии и всички имат възходяща тенденция, в рамките на три години, след възстановяването на дирекцията. Има подобряване, обаче, и в качеството, защото това е досъдебното производство. Естествено важна е и оперативно-издирвателната дейност и работата със сътрудници“, отбеляза той.

По думите му цифрите са положителни. „Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат и това, което може да посочим още, като положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод“, посочи той. По думите му целенасоченото развиване на киберпрестъпността също бележи успех.

„Знаете, че тази структура от сектор, стана отдел с почти тройно увеличение на състава. Ние смятаме, че киберсигурността е сектор, който много бързо се развива. Там е изключително необходимо да има доверие с всички партньорски служби и бърз обмен на информация. Именно за това ние влагаме ресурси при посещението на САЩ, една от основните теми беше точно, за това как да си взаимодействаме и как да получаваме обучение и да обменяме добри практики и съответно техническа помощ от там. Те смятат, че това е една много важна дейност“, каза още Маринов.

Относно следствените действия в офисите на дружество „Кинтекс“, министър Маринов коментира, че операцията е на Специализираната прокуратура и не може да го коментира. „Подпомагаме по отношение на нашите правомощия, но конкретика няма как да Ви кажа“, заяви шефът на вътрешното ведомство.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  Кристиян Бойков: Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник!

  Разтревожен и нервен съм. Страхувам се! Не съм вълшебник! Притискаха ме да призная вина

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  Има задържан за пробива на НАП - бял хакер на 20 години

  „Имаме заподозрян за хакерските атаки. Той беше задържан вчера следобед. Той работи като служител на компания за киберсигурност. В рамките на служебните си задължения тества уязвимости на различни компании с цел да се предотвратят такива атаки. Бял хакер на 20 години. Задържан е на работното му място. Той осъзнава какво е извършил. ”. Това съобщи в предаването „Здравей, България” , а по-късно и по БТВ Явор Колев, началник на отдел „Киберпрестъпност” към ГДБОП.

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  Шефовете на българския футбол при Бойко Борисов, разбраха се за феърплей

  Премиерът Бойко Борисов прие на официална среща в министерски съвет президента на БФС Борислав Михайлов и собствениците на трите най-силни клубове Георги Домусчиев (Лудогорец), Гриша Ганчев (ЦСКА) и Васил Божков (Левски)

Оставете коментар