Четвъртък, 14 Ноември 2019
Четвъртък, 28 Март 2019 13:34

Младен Маринов: Служителите под прикритие са ефективен метод за борба с престъпността

Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат за това, отбеляза вътрешният министър

Положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод за справяне с престъпността. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време брифинг за годишния отчет за 2018 година, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„В ГДБОП няма по-маловажни или по-важни линии“, заяви министър Младенов. Той подчерта, че така е структурирана дирекцията, че обхваща всички необходими линии, които пряко влияят върху сигурността и финансовокредитната система на държавата.

„Това са изключително важни линии и всички имат възходяща тенденция, в рамките на три години, след възстановяването на дирекцията. Има подобряване, обаче, и в качеството, защото това е досъдебното производство. Естествено важна е и оперативно-издирвателната дейност и работата със сътрудници“, отбеляза той.

По думите му цифрите са положителни. „Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат и това, което може да посочим още, като положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод“, посочи той. По думите му целенасоченото развиване на киберпрестъпността също бележи успех.

„Знаете, че тази структура от сектор, стана отдел с почти тройно увеличение на състава. Ние смятаме, че киберсигурността е сектор, който много бързо се развива. Там е изключително необходимо да има доверие с всички партньорски служби и бърз обмен на информация. Именно за това ние влагаме ресурси при посещението на САЩ, една от основните теми беше точно, за това как да си взаимодействаме и как да получаваме обучение и да обменяме добри практики и съответно техническа помощ от там. Те смятат, че това е една много важна дейност“, каза още Маринов.

Относно следствените действия в офисите на дружество „Кинтекс“, министър Маринов коментира, че операцията е на Специализираната прокуратура и не може да го коментира. „Подпомагаме по отношение на нашите правомощия, но конкретика няма как да Ви кажа“, заяви шефът на вътрешното ведомство.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  Чуколов към вътрешния министър: Полицаите трябва да спазват закона, а не разпорежданията на служител в ОИК

  От отговора на министър Маринов стана ясно, че нареждане за недопускане на Сидеров и негови колеги е било издадено от шефа на ОИК – София, Полина Витанова

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  Дългата ръка на Държавна сигурност управлява Efbet (документи)

  Прословутият Стефан Найденов – Цеката бил агент на 6-то управление с псевдонима Николов.

  По отношение на веригата казина Efbet, сянката на Държавна сигурност далеч не е сянка, а съвсем ясен и реален образ. Основен неин собственик е Стефан Найденов, известен с прякора Цеката. Същият е бил агент на 6-то управление на ДС с псевдоним Николов, показва официална справка на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българска народна армия.

  Медията ни разполага с две справки с идентично съдържание. Първата е Решение 72 от 03.08.2009 година, а втората е Решение 2-528 от 29.06.2015 година. И двете са извършени на основание по чл. 26 ал.1 т.2 от Закона за принадлежност към ДС и в частност по чл.3, ал.2 т.11 за „еднолични търговци, които организират хазартни игри; членове на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристи на юридически лица, организиращи хазартни игри“.

 • Четвъртък, 28 Март 2019 13:34
  БСП: МВР мачка най-силно преди балотаж

  Декларация на Националния предизборен щаб на БСП

Оставете коментар