Петък, 25 Септември 2020

Петък, 29 Март 2019 11:56

Патриотите искат изслушване на министър Захариева заради изказването на турския ѝ колега Чавушоглу

Българската позиция трябва да е, че не може да има намеса във вътрешните ни работи, каза Симеонов

Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров обяви в кулоарите на парламента, че и трите партии в малката коалиция са подписали искане за изслушване на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод изказването на турския ѝ колега, че страната ни трябва да запази възможността за дарения отвън за вероизповеданията у нас.

Напомняме, че турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви тази седмица на митинг пред изселници от България, че промените в българския закон за вероизповеданията  са били насочени срещу мюсюлманската общност. Срещу всички видове основни права и свободи. И Турция била принудена да се намеси, след което България променила закона.

„В сряда да дойде и да каже мнението си, защото очевидно това е намеса. Не може външен министър на друга държава да се изказва по този начин. Какви мерки ще вземе българската държава – ще отговори Захариева“, посочи Сидеров.

Неговото мнение е, че ГЕРБ е избързал с промените в Закона за вероизповеданията. „Не знам дали е необходим нов закон. Можеше да го направят административно, много деликатно. Вярата, вероизповеданията, религията – това са много деликатни теми, които не трябва да се пипат грубо“, коментира така създалата се ситуация лидерът на Атака.

Според Сидеров българската позиция по въпроса би трябвало да е, че не може да има намеса във вътрешните ни работи.

„Има ноти, разговори с посланици в дипломацията и т.н. Във външното министерство трябва да знаят какво да направят. Трябва да реагират по някакъв начин. Да се види какво е казал министърът, защото всичко това е през медиите. Ако беше руски министър досега вече щеше да гърми, да трещи и възмутени граждани с плакати да обикалят наоколо, но понеже е Турция – сме по-деликатни“, подчерта Сидеров. За него обаче това са теми и тук достойнството на България трябва да се пази.

Припомняме, че по данни на финансовото министерство регистрираните вероизповеданията у нас имат натрупани задължения към държавата в размер на над 8,2 млн. лева, като над 8 милиона от тази сума формират дълговете на Главното мюфтийство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар