Вторник, 23 Юли 2019
Вторник, 02 Април 2019 09:31

Борисов вади от бюджета милиони заради частна чужда фирма

Фонд "Земеделие" ще изплати тютюн за 2 млн. лв., а НАП ще разсрочи данъците на тютюнопроизводителите

Подобно на самодържец премиерът Борисов раздаде 2 млн. лв. държавни пари и разсрочи с лека ръка дължимите данъци на тютюнопроизводителите. Със сърцераздирателна реч за тежкия им труд, който "ония в София на жълтите павета" не оценяват, той се закле, че докато е премиер, "за вас пари винаги ще има", пише в. „Сега“ на първа страница днес.

На среща с фермерите от шуменското село Пристое Борисов натовари фонд "Земеделие" да поеме дълга на частна гръцка фирма, която изкупува тютюн и дължи около 2 млн. лева на тютюнопроизводителите от Североизточна България. Два дни преди това в знак на протест ужилените стопани затвориха пътя Шумен - Силистра. Издължаването ще стане чрез държавната помощ „Де минимис“.

"Де минимис" се ползва от държавите - членки на ЕС, когато се налага да реагират бързо, в условията на криза, със строго определена цел. Тогава те могат да не уведомяват ЕК и да чакат разрешение за плащанията, ако става дума за минимални по размер помощи. В конкретния случай плащането от страна на държавата на задължения на частна фирма към частни производители може да бъде оценено и като кризисна предизборна акция.

Фирмата, заради която тръгна протестът за неизплатен тютюн, е "Лийв табако Михайлидис", отдавна позната с некоректното си отношение към стопаните. Сумата, която дължи на над 500 фермери за тютюн от реколта 2016 година, е 2.5 млн. лв. Заради това нарушение през 2017 г. е отнет лицензът й на прекупвач, а година по-късно е  обявена в несъстоятелност заради необслужван банков кредит. В края на 2009 г.  компанията за първи път губи разрешителните си заради дълг от 1.3 млн. лв. към тютюнопроизводители, но впоследствие е подновила лиценза си.

Под бурни аплодисменти в село Пристое и представен като "един от най-големите лидери в ЕС, лидер на Балканите и премиер на България", Борисов обясни, че е дошъл да реши проблема, въпреки че е причинен от частна фирма. „Хората, които ги е болял кръстът, докато садят тютюна, докато го берат, докато го прибират, ще си получат и парите“, увери Борисов. Той призова кметовете и областните управители да представят пред фонд "Земеделие" списъци и протоколи с всички, които имат да получават пари от гръцката фирма. 

Борисов на няколко пъти направи уговорката, че жестът не е предизборен и че е дошъл на срещата като премиер, а не като лидер на ГЕРБ. "Събираме повече пари от борбата с контрабандата, пари за вас ще има, поне докато аз съм тук. Няма значение от коя партия сте. България не е само на жълтите павета. България е и тук - това са хора отрудени - в земята, в тютюна. За какво ли не се харчат пари, те заслужават да им обърнем внимание“, каза Борисов.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 09:31
  Президентът наложи вето върху Закона за държавния бюджет

  С приетите промени партиите стават зависими от бизнеса, който ще финансира тяхното съществуване

 • Вторник, 02 Април 2019 09:31
  Правителството одобри актуализация на бюджета заради сделката за Ф-16

  Замразяват се проектите за нови кораби и бронирани машини. Заради сделката в края на юни беше емитиран вътрешен дълг от 300 милиона лева.

  Министерски съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, съобщиха от правителствената информационна служба.

  Това е втора актуализация на бюджета през годината. Първата беше заради намаляването на партийните субсидии. Този път кабинетът трябва да осигури допълнителен ресурс за закупуването на военната техника, като по-късно през месеца ще бъде поет още дълг от вътрешния пазар. Очакваната сума на новите задължения е 200 млн. лева.

  Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС, се уточнява в съобщението.

 • Вторник, 02 Април 2019 09:31
  Правителството ще емитира още 200 млн. лв. дълг заради сделката за Ф-16

  Правителството ще емитира още 200 милиона лева нов дълг под формата на 20-годишни облигации. Това става ясно от съобщението за аукциона на сайта на БНБ.

Оставете коментар