Четвъртък, 23 Май 2019
Вторник, 02 Април 2019 11:31

НАТО засилва присъствието си в Черно море

Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия, заяви Столтенбег

 

Съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион в отговор на руската агресия в Украйна, заяви посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, цитиран от БГНЕС и БНТ.

На видеопресконференция, организирана във връзка със 70-годишнината от създаването на НАТО, която ще бъде отбелязана тази седмица във Вашингтон, Хатчинсън заяви, че Русия продължава да дестабилизира Украйна и милитаризира Кримския полуостров.

"Агресията с пленяването на украински военни кораби и задържането на моряците е напълно неприемлива и ние призоваваме незабавно да бъдат освободени", обяви Хътчинсън. Тя добави, че съюзниците ще засилят присъствието си в Черноморския регион, с повече наблюдение на терена и по-голямо военно присъствие с кораби на страните от НАТО.

НАТО ще проведе в близко бъдеще учение в Черно море с участието на украински и грузински кораби. Това пък заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция в Брюксел. Тя се проведе в навечерието на срещата на външните министри на страните-членки, който ще се състои на 3 и 4 април във Вашингтон. На нея ще бъде отбелязана 70-та годишнина на НАТО.

„Днес кораби от военноморската група на НАТО се намират в Украйна и Грузия. Те ще участват в ученията „Морски щит“ с участието на украински и грузински кораби“, каза той.

На министерската среща НАТО ще обсъди провеждането на нови учение с Грузия. „Очаквам, че външните министри ще се договорят за нови учения с грузинските сили, по-конкретно за подготовката на нейните морски сили и брегова охрана. Ние ще продължим нашите посещения в грузинските пристанища“, обеща Столтенберг.

Той също така напомни, че от 2018 г. НАТО е увеличил с почти 50% продължителността на своето военно присъствие в Черно море.

На 29 март кораби на Втора постоянна военноморска група на алианса навлязоха в Черно море. Тази мисия е планирана отдавна и не е свързана с изборите в Украйна, които се състояха вчера. Главната цел на групата е провеждането на маневрите „Морски щит 2019“. 

В същото време Хатчинсън потвърди, че протоколът за членство на Северна Македония в Алианса се очаква да бъде приет от Конгреса на САЩ тази есен.

" В Европа, един континент, който е бил смазан от войни, цари мир от 70 години и това е голям успех ... От 12 членове до 29, а до края на годината и 30-та, НАТО продължава да играе ключова роля за мира и стабилността на Европа", заяви тя.

Междувременно генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заминава за Вашингтон за разговор с американския президент Доналд Тръмп.

Бившият норвежки министър-председател, чийто мандат като ръководител на Организацията на Северноатлантическия договор току-що беше продължен до 2022 г., се очаква да пристигне следобед в Белия дом, в навечерието на двудневна среща на министрите в американската столица.

Ако руската “заплаха” отново е основният приоритет на 29-те държави-членки, президентът на Съединените щати има само една идея в главата, когато става въпрос за НАТО: по-добро разпределяне на “товара ”, така че европейските страни да допринасят повече за общата отбрана, вместо това, както казва той, да разчитат на зашеметяващите военни разходи на САЩ.

Откакто дойде на власт в началото на 2017 г., милиардерът републиканец непрекъснато притиска и провокира съюзниците, понякога сякаш поставя под въпрос полезността на самия Алианс и достойнствата на основния му стълб, а именно член 5 от Договора. който предвижда, че в случай на нападение срещу държава-членка, всички останали ще й окажат помощ.

По-специално той настоява, че всяко правителство трябва да увеличи военните разходи на 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) до 2024 г. най-късно, в съответствие с правило, установено преди пет години. Първият визиран: Германия, която все още е далеч от целта с 1.5% от БВП, очакван през 2024 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  Врабче да мине Черно море, радарите го засичат

  „Имаме 100% контрол над акваторията на Черно море. Врабче да мине, радарите го засичат.“

  Това каза премиерът Бойко Борисов по време на организираната от МВР и Фондация „Ханс Зайдел“ кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, където присъства и премиерът на Бавария Маркус Зьодер, който е на официална визита у нас. За да онагледи добрата охрана, която страната ни осъществява на черноморската граница, Борисов даде пример със задържаните там над 200 килограма кокаин и 300 килограма хероин от българските гранични служби преди седмица.

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  Русия прекъсна връзките с НАТО

  Алиансът не е приел нито едно от предложенията на Москва за регулиране на противоречията помежду им

 • Вторник, 02 Април 2019 11:31
  Паси отново иска ядрено оръжие на Балканите

  Щели сме да бъдем спокойни с ядрения арсенал, смята бившият външен министър

Оставете коментар