Вторник, 28 Януари 2020
Четвъртък, 04 Април 2019 16:00

ЕП прие на първо четене пакет „Мобилност“

Промените се определят от ЕП като борба с незаконните практики в международния транспорт; родни превозвачи запалиха камион в знак на протест

Евродепутатите промениха правилата за борба с незаконните практики в автомобилния транспорт и подобряване на условията за работа на водачите, съобщава сайтът на Европейския парламент.

В четвъртък Европарламентът одобри позицията си да преговаря със Съвета относно преразгледаните правила за командироване на водачи, времето за почивка на водачите и по-доброто прилагане на правилата за каботаж. Те също така искат да сложат край на нарушаването на конкуренцията от страна на превозвачите, които използват дружества с пощенски кутии, се отбелязва в съобщението.

За да открие кога пътните превозвачи нарушават правилата, Европарламентът иска да замени съществуващото ограничение за броя на транспортни операции в друга държава от ЕС след трансгранична доставка със срок три дни. Друга промяна е въвеждане на регистрация на граничните пунктове чрез тахографи на превозни средства.

Трябва да има и „период на охлаждане“ от 60 часа за превозните средства, които да бъдат прекарани в страната на произход преди да се насочат към друг каботаж, предвиждат още законовите промени по пакета „Мобилност“.

За да се бори с използването на фирмите с пощенски кутии, предприятията за автомобилен превоз на товари трябва да имат значителни дейности в държавата-членка, в която са регистрирани. Тъй като операторите все по-често използват леки търговски превозни средства за предоставяне на транспортни услуги, тези оператори също ще трябва да следват нормите на ЕС за транспортните оператори, казват евродепутатите.

Според ЕП се въвеждат ясни правила за командироване на водачи и по-малко бюрокрация за операторите. Евродепутатите искат правилата за командироване да се прилагат за каботаж и трансгранични транспортни операции, с изключение на транзитни, двустранни операции и двустранни операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на излизане и две при връщане).

Европейските депутати предложиха и промени, които да помогнат да се осигурят по-добри условия за почивка на водачите. Компаниите ще трябва да организират графиците си така, че водачите да могат да се връщат редовно (поне на всеки 4 седмици). Задължителният период на почивка в края на седмицата не трябва да се взема в кабината на камиона, уточняват депутатите.

Позицията на ЕП относно правилата за командироване на водачи беше одобрена с 317 гласа „за“, 302 „против“ и 14 „въздържали се“. Позицията относно правилата за периодите на почивка на водачите беше одобрена с 394 гласа „за“, 236 „против“ и 5 „въздържали се“. Позицията относно изменението на правилата относно достъпа до професията на автомобилен превозвач и на пазара на автомобилни превози на товари, установяването на правила за каботажа и борбата с фирмите с пощенски кутии беше одобрена с 371 гласа „за“, 251 „против“ и 13 „въздържали се“. Предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май.

У нас в знак на протест с гласуването на пакет „Мобилност“ превозвачи от Пловдив запалиха демонстративно тежкотоварен камион в базата на една от превозваческите фирми. На паленето на камиона присъстваха над 200 служители на частни транспортни фирми от Пловдив.

„Това е краен акт на протест, тъй като сме свидетели на нещо, което е парадокс”, заяви Ангел Траков – председател на Съюза на международните превозвачи. „Ние сме бранш и това, което можем, е да се опитаме да повлияем върху мнението на евродепутатите, които вземат решение”, добави той. Траков отбеляза, че превозвачите от България са готови на всичко, като започват да търсят нови форми на протест.

Срещу пакета „Мобилност” у нас протестират и големи, и малки фирми. Според повечето превозвачи с тези мерки ЕС се опитва да колонизира периферните държави на Европа, а промените ще засегнат косвено и други сфери на икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Наредба на НАП засяга 90% от икономиката, бизнесът излиза на протест

  До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Полицията пръска със сълзотворен газ протестиращите пред МРРБ!

  Пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството върви протест на перничани заради водната криза.

  Протестиращите се опитват да влязат в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При сблъсъка е бил счупен прозорец на ведомството. Това алармира пред БЛИЦ очевидец на инцидента. Очевидецът твърди, че униформените са отговорили на ескалиралото напрежение, като са използвали сълзотворен газ. Засега няма официална информация за случващото се пред ведомството.

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Стотици перничани протестират на жълтите павета, искат оставките на Борисов и министри (видео)

  Заради водната криза стотици жители на Перник излязоха на протест пред Министерски съвет и поискаха оставката на премиера Бойко Борисов и на регионалния министър Петя Аврамова.

  Хората скандират: „Оставка“ и „Искаме вода” и носят български знамена.

  Протестното шествие под надслов „Сурва от Перник” тръгна от площад "Александър Първи", стигнаха до Министерския съвет, но движението по булевард "Цар Освободител" остава затворено. Недоволните обявиха готовност да останат пред сградата до 22 часа тази вечер, за да бъде изпълнено искането им.

  Недоволството на живещите в миньорския град е подкрепено от жители на столицата, Сливен и Бобов дол. Хората от Бобов дол обявиха, че протестират и с искане горенето на отпадъци в местния ТЕЦ да бъде прекратено окончателно.

  Протестът е организиран от Инициативен комитет „Спаси Перник“. Посланието е "Вода за Перник, вода за България!". 

Оставете коментар