Понеделник, 16 Септември 2019
Четвъртък, 04 Април 2019 16:00

ЕП прие на първо четене пакет „Мобилност“

Промените се определят от ЕП като борба с незаконните практики в международния транспорт; родни превозвачи запалиха камион в знак на протест

Евродепутатите промениха правилата за борба с незаконните практики в автомобилния транспорт и подобряване на условията за работа на водачите, съобщава сайтът на Европейския парламент.

В четвъртък Европарламентът одобри позицията си да преговаря със Съвета относно преразгледаните правила за командироване на водачи, времето за почивка на водачите и по-доброто прилагане на правилата за каботаж. Те също така искат да сложат край на нарушаването на конкуренцията от страна на превозвачите, които използват дружества с пощенски кутии, се отбелязва в съобщението.

За да открие кога пътните превозвачи нарушават правилата, Европарламентът иска да замени съществуващото ограничение за броя на транспортни операции в друга държава от ЕС след трансгранична доставка със срок три дни. Друга промяна е въвеждане на регистрация на граничните пунктове чрез тахографи на превозни средства.

Трябва да има и „период на охлаждане“ от 60 часа за превозните средства, които да бъдат прекарани в страната на произход преди да се насочат към друг каботаж, предвиждат още законовите промени по пакета „Мобилност“.

За да се бори с използването на фирмите с пощенски кутии, предприятията за автомобилен превоз на товари трябва да имат значителни дейности в държавата-членка, в която са регистрирани. Тъй като операторите все по-често използват леки търговски превозни средства за предоставяне на транспортни услуги, тези оператори също ще трябва да следват нормите на ЕС за транспортните оператори, казват евродепутатите.

Според ЕП се въвеждат ясни правила за командироване на водачи и по-малко бюрокрация за операторите. Евродепутатите искат правилата за командироване да се прилагат за каботаж и трансгранични транспортни операции, с изключение на транзитни, двустранни операции и двустранни операции с едно допълнително натоварване или разтоварване във всяка посока (или нула на излизане и две при връщане).

Европейските депутати предложиха и промени, които да помогнат да се осигурят по-добри условия за почивка на водачите. Компаниите ще трябва да организират графиците си така, че водачите да могат да се връщат редовно (поне на всеки 4 седмици). Задължителният период на почивка в края на седмицата не трябва да се взема в кабината на камиона, уточняват депутатите.

Позицията на ЕП относно правилата за командироване на водачи беше одобрена с 317 гласа „за“, 302 „против“ и 14 „въздържали се“. Позицията относно правилата за периодите на почивка на водачите беше одобрена с 394 гласа „за“, 236 „против“ и 5 „въздържали се“. Позицията относно изменението на правилата относно достъпа до професията на автомобилен превозвач и на пазара на автомобилни превози на товари, установяването на правила за каботажа и борбата с фирмите с пощенски кутии беше одобрена с 371 гласа „за“, 251 „против“ и 13 „въздържали се“. Предстои гласуване на второ четене преди изборите за евродепутати през май.

У нас в знак на протест с гласуването на пакет „Мобилност“ превозвачи от Пловдив запалиха демонстративно тежкотоварен камион в базата на една от превозваческите фирми. На паленето на камиона присъстваха над 200 служители на частни транспортни фирми от Пловдив.

„Това е краен акт на протест, тъй като сме свидетели на нещо, което е парадокс”, заяви Ангел Траков – председател на Съюза на международните превозвачи. „Ние сме бранш и това, което можем, е да се опитаме да повлияем върху мнението на евродепутатите, които вземат решение”, добави той. Траков отбеляза, че превозвачите от България са готови на всичко, като започват да търсят нови форми на протест.

Срещу пакета „Мобилност” у нас протестират и големи, и малки фирми. Според повечето превозвачи с тези мерки ЕС се опитва да колонизира периферните държави на Европа, а промените ще засегнат косвено и други сфери на икономиката.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Ръководството на БНР: Великова не е свалена. Променен е графикът ѝ, защото призова за протест и изнесе лични данни

  Ръководството на Българското национално радио (БНР) изпрати до медиите официална позиция по скандала с взетия ресор и свалянето от микрофон на водещата Силвия Великова.

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Журналистите излизат на протест пред БНР, заглушиха сигнала на "Хоризонт"

  Журналисти от много медии излизат днес на протест в защита на свободата на словото. Той ще е от 12 часа пред БНР.

  Вчера в радиото, което има репутацията на единствената свободна национална медия, бе сменен директорът на програма Хоризонт и скоростно бе взето абсурдното решение известната водеща и съдебен репортер Силвия Великова да бъде свалена от ефир и да й бъде отнет съдебния ресор. Снощи, след като се разбра, че журналистическата гилдия няма да допусне подобно посегателство над свободното слово, а колегите й излязоха с декларация в нейна защита, решението бе отменено.

  Въпреки уж позитивното решение, тази сутрин сигналът на програма Хоризонт е заглушен в цялата страна, съобщиха пред OFFNews колеги от сутрешния радио блок.

  Официалният мотив е "техническа профилактика" от 6 до 11 часа. От 6 до 10 часа в ефир е именно предаването на Силвия Великова, което днес се води от Диана Дончева.

   Предаването може да бъде чуто само по интернет. Тази сутрин гост в него бе и лидерът на БСП-София Калоян Паргов, който определи случващото се със Силвия Великова като посегателство срещу свободата на словото в България.

 • Четвъртък, 04 Април 2019 16:00
  Гешев обедини подсъдими и с висящи дела

  Съратници на Митьо Очите и Ценко Чоков рамо до рамо борят расизма

Оставете коментар