Сряда, 26 Юни 2019
Четвъртък, 04 Април 2019 20:38

Всички български евродепутати излязоха с обща позиция за пакета „Мобилност”

Само Бареков не я подкрепи

Всички български евродепутати от всички политически групи в Европарламента приеха декларация по повод първото гласуване на пакета "Мобилност", в която настояват да не бъде подлаган на гласуване в пленарна зала, докато не се постигне широк консенсус по спорните въпроси. Единственият български представител в ЕП, който не е подкрепил декларацията, е Николай Бареков.

Публикуваме пълния текст на декларацията:

Във връзка с последните развития по пакета „Мобилност“, ние, долуподписаните членове на Европейския парламент от България, заявяваме:

Изминалата седмица показа, че Европейският парламент продължава да бъде дълбоко разделен по пакет „Мобилност 1“. Това отчетливо пролича в няколко ключови момента:

- още в началото на сесията, предложението пакетът да отпадне от дневния ред беше отхвърлено едва с два гласа, при 154 „за“ срещу 156 „против“ и 14 „въздържали се“;

- липсата на съгласие пролича още по-категорично с внасянето на нови 1224 изменения, както и допълнителни предложения за разделно гласуване по тях, което би означавало над 3000 гласувания;

Същото пълно противопоставяне се прояви и по време на дебатите в пленарна зала по темата, в хода на които отново бяха еднозначно аргументирани двете противоположни гледни точки. Едната – че с „пакета“ се осигуряват ясни европейски правила за международния транспорт и защита на правата на шофьорите. И другата – че на практика се получава обратното, поради различната географска отдалеченост, т.нар. периферни страни се поставят в неравностойно положение по отношение на достъпа до единния транспортен пазар, което би довело до фалити на превозвачи от съответните страни и загуба на стотици хиляди работни места.

В тази ситуация, решението на председателя на ЕП Антонио Таяни да отмени гласуването на пакета за тази сесия, след подадени сигнали от български членове на ЕП за процедурни и правни неуредици, напълно съответстваше на Правилника за дейността на Парламента. Същите изключват пристъпването към вот при такъв голям брой внесени изменения без наличието на превод на всички официални езици, както и на минимална възможност членовете на ЕП да се запознаят сериозно с предложенията. Според правилата и установената практика, компромисни изменения могат да бъдат изработени само след консултации между всички докладчици и докладчици в сянка от всички политически групи по съответните законодателни предложения.

За нас, членовете на ЕП от България, остава под въпрос, дали връщането на спорните текстове в Транспортната комисия за обсъждане през първата седмица на април с оглед на евентуално пристъпване към гласуване в сесията на 3-4 април, ще може да създаде реални възможности за постигане на взаимноприемливи и трайни компромисни решения. За нас по-скоро е очевидно, че при трайно очерталото се разделение по въпросите и предвид практически изчерпания ресурс от време за сериозни обсъждания, отговорното решение е да се даде възможност на следващия състав на ЕП да се върне към темата в една нормална работна обстановка.

Продължаваме да отстояваме позицията, че пакетът „Мобилност“ не трябва да бъде подлаган на гласуване в пленарна зала, докато не се постигне широк консенсус. Очакваме, че председателят на ЕП Антонио Таяни ще продължи да съблюдава демократичните принципи за прозрачност и стриктното изпълнение на процедурите от Правилника за дейността на Парламента, както и че няма да допусне възникването на нови процедурни и правни неуредици, които да поставят под съмнение легитимността на европейското законодателство."

Асим АДЕМОВ

Неджми АЛИ

Ангел ДЖАМБАЗКИ

Филиз ХЮСМЕНОВА

Андрей КОВАЧЕВ

Петър КУРУМБАШЕВ

Илхан КЮЧЮК

Ева МАЙДЕЛ

Светослав МАЛИНОВ

Искра МИХАЙЛОВА

Момчил НЕКОВ

Андрей НОВАКОВ

Георги ПИРИНСКИ

Емил РАДЕВ

Сергей СТАНИШЕВ

Владимир УРУЧЕВ

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 04 Април 2019 20:38
  Цветанов се завръща на бяло магаре като скрит купувач на ЧЕЗ

  Николай Бареков коментира в социалната мрежа връзката на Цветан Цветанов с купуването на ЧЕЗ

 • Четвъртък, 04 Април 2019 20:38
  Станишев: Битката не е да се отсече нечия глава, спорът е за политическата линия на БСП

  Лидерът на ПЕС вижда проблем в говорене в стил  „патриоти”

 • Четвъртък, 04 Април 2019 20:38
  Мария Габриел се отказва от ЕП, остава еврокомисар. Лиляна Павлова влиза в Европарламента на нейно място

  Водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Мария Габриел се отказва от мястото си в Европейския парламент и ще остане еврокомисар. Това обяви самата тя в предаването „Лице в лице” по bTV.

  „Тази сутрин говорих и с премиера Борисов и той напълно одобри моето решение. Решението ми е да остана еврокомисар. Искам до края на мандата на тази комисия да продължавам да карам да се говори за България с гордост, с уважение за това, че е активна и отстоява силни каузи и че работя за политики, които не са абстрактни”, каза Габриел. Тя подкрепи решението си с това, че водещата ѝкауза е „уважавана България в Европа”, затова преценила, че е по-важно да остане в ЕК.

  Решението на Мария Габриел означава, че следващият в листата, а именно Лиляна Павлова – ще стане евродепутат.

  Аз разбрах, че ставам евродепутат днес, когато беше взето това решение, заяви Лиляна Павлова в предаването "Още от деня" по БНТ часове, след като стана ясно, че Габриел остава еврокомисар.

Оставете коментар