Петък, 28 Февруари 2020

Четвъртък, 11 Април 2019 11:42

Иван Костов призна вината си за неслучилата се декомунизация и въвеждането на валутния борд

Днес демокрацията е в упадък, нямам сили за политика, сподели бившият премиер преди премиерата на книгата си „Свидетелства за прехода 1989 г. - 1999 г.”

Не се гордея с въвеждането на валутния борд и съм един от този, които са лишили БНБ от нейната парична политика. Паричната политика на една банка е изключително важна за икономическата динамика, за макроикономическата стабилност”. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин” на bTV Иван Костов, премиер в периода 1997 г. – 2001 г.

Той признава и друго грешка: „Урокът, голямата грешка – ние не извършихме декомунизиция по начина, по който „Конрад Аденауер“ извърши денацификация. В самото общество нямаше такава нагласа, нямаше мнозинство за такова нещо. Това означаваше пълна промяна на учебниците по история, промяна на програмата по българска литература – по друг начин да се обучават младите българи – да стават убедени привърженици на демокрацията”, обясни бившият премиер.

Според него днес демокрацията е в упадък. „Малко известно е в България, че според критериите на „Фрийдъм хаус” за страните в преход България в сравнение с 2008 г. демокрацията е в упадък, в отстъпление - била е консолидирана, сега е полуконсолидирана – проявила е и проявява много дефекти, ние сме в регрес. Това е оценката ми за днес”, обясни Иван Костов.

Относно масовата приватизацията той обяви, че това е била идея на БСП и е проведена почти изцяло от социалистите. Причината е била, че към онзи момент България не е имала налични пари, за да се продава срещу пари. „Още тогава твърдях, че това няма да свърши добре. Тя се превърна в разочарование”, каза Костов.

Бившият премиер твърди, че не познава настоящия лидер на БСП Корнелия Нинова, която при неговото управление е била назначена в борда на държавната „Техноимпекс”. „Министрите имаха пълна свобода да назначават своя екип – това беше част от административната реформа – към Валентин Василев са тези въпроси”, уточни той.

За обвиненията към него, че на безценица са продадени „Кремиковци” и БГА „Балкан” Иван Костов обясни, че те са имали отрицателна нетна стойност заради големите си дългове. Когато една фирма има огромни дългове, тя е фалирала и не струва нищо, напомни той.

Във връзка с актуалния скандал „Апартаментгейт” Костов коментира своето имотно състояние: „Аз живея в къща, която съм построил със собствените си ръце и живея там от 1981 г. Въпреки че за дълго време в представите на България изглеждах като човека, заграбил половината страна – това нямаше нищо общо с истината“.

На въпроса дали фалита на КТБ може да се сравни с банковия срив през 1997 г. той отговори, че преди 22 г. положението е било много по-тежко. Тогава почти нямаше държава, управляваха силови групировки, допълни Костов.

За ДПС той коментира, че от 1997 г. партията е започна да се сближава силно с „Мултигруп” – холдинг, създаден от ДС.

източник: btvnovinite.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Април 2019 11:42
 • Четвъртък, 11 Април 2019 11:42
  Ще разпитват Петър Стоянов и Иван Костов заради твърденията на Стив Ханке

  Прокуратурата на Република България се самосезира във връзка с изнесените на 16 февруари 2020 г. от проф. Стив Ханке твърдения за корупция „по високите етажи на властта“. Същите бяха представени в интервю (вж цялото тук) за предаването „120 минути“ на национална телевизия бТВ.

  Интервюто съдържа данни за наличие на документи, сочещи за евентуално корупционно престъпление: „Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

 • Четвъртък, 11 Април 2019 11:42
  Костов: Чакам извинение от българското общество

  Бившият премиер отрече обвиненията на Стив Ханке, че е имало корупция по време на приватизационните сделки

Оставете коментар