Неделя, 18 Август 2019
Четвъртък, 11 Април 2019 17:45

Комисията за борба с корупцията в НС отказа да гласува импийчмънта на ръководството на КПКОНПИ

Трябвало да приключи проверката на прокуратурата

Антикорупционната комисия в парламента отказа да гласува предсрочното отстраняване на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев по искане на БСП, предаде Канал 3.

Корнелия Нинова и депутати от групата на левицата внесоха миналата седмица две проекторешения с искане за предсрочното отстраняване на председателя и заместника на антикорупционния орган заради Апартаментгейт.

Единодушно депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика решиха, че към подобно обсъждане и гласуване на предложението на БСП може да се пристъпи едва след като приключи проверката на прокуратурата.

Всичките 7 народни представители на днешното заседание гласуваха за изчакването на прокурорската проверка и нейния финал с изключение на двамата представители на БСП, които отсъстваха.

Зам.-шефът на комисията Спас Гърневски даже стигна и по-далеч - да не се гледат проекторешения на вносители, които отсъстват, но идеята му не бе одобрена от останалите.

„Съжалявам, че ги няма нашите колеги от БСП да потвърдят това“, заяви Гърневски, цитиран от "Фокус" и посочи, че няма чадър в работата на КПКОНПИ.

"Смятам, че няма да е справедливо и отговорно отстраняването от длъжност да бъде приложено към Пламен Георгиев и Антон Славчев. В този смисъл предлагам да се изчака проверката на съответните органи, те да ни запознаят с резултата и ако в него има достатъчно мотиви да се искат оставки на тези хора, аз ще съм първият, който ще ги гласува“, каза още Гърневски.

Депутатът от „Воля“ Симеон Найденов се присъедини към твърдението, че трябва да се изчакат резултатите от проверката. Народният представител от ДПС Ихсан Халил също заяви, че трябва да се види решението на прокуратурата.

От своя страна, председателят на комисията Борис Ячев посочи, че е притеснителна формулировката на вносителите за „тежки нарушения“.

„Няма как да се направи оценка дали е извършено нарушение и ако има такова, дали то се квалифицира като „тежко“. Дори в самия закон няма дефиниция на този термин“, заяви Ячев и подчерта, че комисията подхожда професионално и неутрално към подобни проблеми.

Ячев посочи, че парламентарната комисия ще изиска от прокуратурата да предостави резултатите от проверката и чак тогава да се произнесе по предложението на БСП за отстраняване на Пламен Георгиев и Антон Славчев.

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 11 Април 2019 17:45
  Българи във Валенсия: За какво ни е за консул прокурор с испански на ниво А2?

  До момента петицията е подписана от над 1200 души, които настояват управляващите да обмислят какъв ще бъде ефектът за имиджа на България

 • Четвъртък, 11 Април 2019 17:45
  Пламен Георгиев избран за консул, защото владеел испански

  Владеене на испански език и добра работа с правоохранителните органи - това е в основата на решението на Министерството на външните работи да номинира бившия председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за генерален консул на България в испанския град Валенсия.

 • Четвъртък, 11 Април 2019 17:45
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.

Оставете коментар