Вторник, 29 Септември 2020

Петък, 12 Април 2019 11:54

Кметът на Габрово и Томислав Дончев зоват към спокойствие

Директорът на ГД "Национална полиция" комисар Христо Терзийски каза, че протестиращи са провокирали органите на реда

На брифинг днес кметът на Габрово Таня Христова призова за здрав разум и спокойствие. Тя допълни, че не заселва роми в града. Призова партиите да не се заиграват с етническия мир преди местните избори след няколко месеца. Напрежението в Габрово ескалира. Вчерашният протест завърши с арести и ранени. С викове оставка и освирквания протестиращите посрещнаха снощи на площада пред общината вицепремиера Томислав Дончев и кмета на Габрово Таня Христова. Остава засиленото полицейско присъствие в града, съобщава БНТ.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че силите на реда не са в града, за да пазят една част от обществото, а да пазят обществения ред и ще стоят толкова, колкото е необходимо. Не можем да си позволим да има хаос и заплахи за живота и здравето на всеки български гражданин, каза Дончев. Първата цел е да се въведе ред на територията на общината. Гневът на хората е справедлив, коментира още вицепремиерът, който е бивш кмет на Габрово.

Томислав Дончев призова да се прекратят злоупотребите със социални плащания и ТЕЛК, както и да бъдат лишени от социални плащания родителите на деца, които не ходят на училище. Има сериозен проблем със събирането на глоби, в някои случаи и за над 10 хил. лв., каза Дончев.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Христо Терзийски каза, че 800-900 души са провеждали мирен протест в Габрово около два часа, след което хората се разделили на 3 лъча - по време на шествието се обособили групи от младежи - 20-25 годишни, които около 21:00 ч. -21:30 ч. предприели действия, с цел нарушаване на обществения ред. Хвърляни са бомбички от тях, провокирали са органите на реда, използвали са маски.

Задържани са четири лица, срещу трима от тях ще бъдат образувани досъдебни производства. Пострадал е един служител на реда и двама журналисти.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 12 Април 2019 11:54
  Обявиха датата на четвъртото Велико народно въстание

  Трeти oктoмври (03.10.2020 г.) oт 17 чaca e дaтaтa зa Вeликo нaрoднo въcтaниe IV. Тoвa oбявихa члeнoвeтe нa "Oтрoвнoтo триo" във Фeйcбук.

 • Петък, 12 Април 2019 11:54
  Ден 80! Въпреки дъжда, хората зоват: Вървете си, лоши сте!

  Ден 80 на антиправителствените протести! Въпреки дъжда, хората вече са на триъгълника на властта и скандират ”Оставка”. На него стана ясно, че шефът на МВР Христо Терзийски е написал до ЕК, че протестиращите са напръскали журналистите с лютив спрей, което възмути за пореден път хората. Какво се случи на площада хронологично:

  21, 21 часа: Всички изслушаха химна на Рупублика България и се разотидоха.

  21, 10 часа:

  Професор Велислав Минеков алармира, че отново се наблюдава активно придвижване на полицейски сили към София.  Адвокат Николай  Хаджигенов  пък коментира избора на Евгени Иванов за член на ВСС от прокурорите.  Оратор коментира изказванията на Цвета Караянчева от днес.

 • Петък, 12 Април 2019 11:54
  ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

  Тежка критика и към главния прокурор

Оставете коментар