Петък, 19 Април 2019
Събота, 13 Април 2019 11:44

Продължават неяснотите около концесията на летище "София"

Скрито от медиите и от българското общество бяха отворени подадените оферти, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски

Продължават притесненията ни, че летище „София" ще бъде дадено на съседна на България държава. Целта обаче едва ли ще бъде развитието на аеропорта. За това предупредиха от БСП, ден след като стана ясно, че транспортното министерство ще пресява пет потенциални консеционера. В конкурса искат да участват четири консорциума и една българска компания. До 9 май ще се прецени кои от тях отговарят на условията да допустимост и ще се отворят офертите за стопанисване на летището и изграждане на нов терминал.

В средата на седмицата скрито от медиите и от българското общество, бяха отворени подадените оферти, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Управляващите твърдят, че това се случва законно, но според БСП въпросите, които будят притеснение, са много. И в тази процедура, е като при така наречения случай „Златен век“- променя се един закон, за да се удовлетворят интересите на някой предприемач, обясни Свиленски. В случая с концесията за летище „София" предходните седмици потенциални концесионери задават въпроса възможно ли е летищните такси, които се събират, да бъдат признати за концесионни такива, каза още социалистът.

Свиленски припомни, че тази концесия е била прекратена по времето на служебния кабинет с министър-председател проф. Огнян Герджидков с единствения мотив, че е заплаха за националната сигурност.

Нашият въпрос е отпадна ли тази заплаха за националната сигурност. Не продължава ли да се притеснява за тази заплаха, същата, поради която преди една година служебният кабинет спря концесията, допълни още Свиленски.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  Йончева: Победата на БСП ще е началото на краха на ГЕРБ

  Следващата седмица ще покажем още доказателства, които доказват, че г-н Банов фалшифицира документи, обеща водача на евролистата на БСП

 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  Нинова: Евроизборите са вот на недоверие към ГЕРБ и Борисов

  "БСП за България" регистрира листата си в ЦИК

 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  "Тренд": БСП е първа политическа сила

  Скандалите около апартаментите на властта в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия ГЕРБ. Това сочат резултати от проучването на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите евроизбори.

  Проучването показва, че първа политическа сила вече не е ГЕРБ, а БСП. Към месец март 2019 година ГЕРБ биха получили 33,6% от гласовете, а БСП - 30,4%. През месец април обаче картината е по-различна, герберите губят цели 3% от подкрепата си, докато социалистите успяват да запазят нивата си и дори минимално да ги покачат.

  Ако изборите бяха днес 31,3% от българите биха гласували за БСП, а 30,5% - за ГЕРБ, показва проучването. Твърдо на трета позиция остава ДПС. През март - с 12,1% подкрепа, а през април - с 12,7% от гласуващите.

  ВМРО също покачват нивото си на подкрепа през април спрямо март - 4,4% през третия и 5,5% през четвъртия месец на настоящата година. Те събират голяма част от патриотичния електорат - около 55%, запазвайки шансовете си да минат бариерата от 5,88%. Общо 57% от запитаните казват,че все още не са решили за кого и дали въобще да гласуват. 43% пък обясняват, че са взели категорично решение.

Оставете коментар