Вторник, 20 Август 2019
Събота, 13 Април 2019 11:44

Продължават неяснотите около концесията на летище "София"

Скрито от медиите и от българското общество бяха отворени подадените оферти, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски

Продължават притесненията ни, че летище „София" ще бъде дадено на съседна на България държава. Целта обаче едва ли ще бъде развитието на аеропорта. За това предупредиха от БСП, ден след като стана ясно, че транспортното министерство ще пресява пет потенциални консеционера. В конкурса искат да участват четири консорциума и една българска компания. До 9 май ще се прецени кои от тях отговарят на условията да допустимост и ще се отворят офертите за стопанисване на летището и изграждане на нов терминал.

В средата на седмицата скрито от медиите и от българското общество, бяха отворени подадените оферти, коментира зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

Управляващите твърдят, че това се случва законно, но според БСП въпросите, които будят притеснение, са много. И в тази процедура, е като при така наречения случай „Златен век“- променя се един закон, за да се удовлетворят интересите на някой предприемач, обясни Свиленски. В случая с концесията за летище „София" предходните седмици потенциални концесионери задават въпроса възможно ли е летищните такси, които се събират, да бъдат признати за концесионни такива, каза още социалистът.

Свиленски припомни, че тази концесия е била прекратена по времето на служебния кабинет с министър-председател проф. Огнян Герджидков с единствения мотив, че е заплаха за националната сигурност.

Нашият въпрос е отпадна ли тази заплаха за националната сигурност. Не продължава ли да се притеснява за тази заплаха, същата, поради която преди една година служебният кабинет спря концесията, допълни още Свиленски.

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.
 • Събота, 13 Април 2019 11:44
  Корнелия Нинова: Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения

  Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции

Оставете коментар