Петък, 19 Април 2019
Неделя, 14 Април 2019 10:54

Президентският съветник Иво Христов в евролистата на БСП?

Изненада в листата на БСП с “президентско” участие!На днешния Национален съвет на левицата се очаква Изпълнителното бюро на БСП да предложи листа с кандидати за евродепутати.  

Голямата изненада идва от гражданска квота, съобщава "Епицентър.бг".

Според източници на медията ще бъде предложено четвъртото място в листата да заеме началникът на кабинета на президента Румен Радев - Иво Христов, който наскоро оглави и Стратегическия съвет към държавния глава. 

Христов отдавна е популярен в левите среди като принципен човек, който отстоява убежденията си, а откакто има водеща роля в екипа на президента - и сред обществото.

С този ход Нинова и екипът й нанасят тежък удар на ГЕРБ, които нееднократно са посочвали Христов като двигател на част от атаката срещу тях.

По-важният знак обаче е, че с неговото участие на практика президентът Румен Радев дава благословията си за листата на социалистите.

Другите ключови позиции – второ и трето място в листата са били отредени за силно партийни хора, които имат авторитет и извън редиците на партията. По всяка вероятност това ще са Янаки Стоилов и Деница Златева. 

Според „Епицентър.бг”, Иво Христов е имал много номинации в страната и то от най-големите структури: София, Пловдив, Бургас. Името му обаче е било смесвано с името на проф. Иво Христов, депутатът от БСП, който също е бил номиниран от структурите на левицата.

Корнелия Нинова ще влезе на пленума с готова листа от 17 номинирани за евродепутати.

Ето съставът й след първото водаческо място на Елена Йончева:

Янаки Стоилов

Деница Златева

Иво Христов

Румен Гечев

Иван Кръстев, бивш зам.-министър на образованието

Момчил Неков

д-р Тасков

Цветелина Пенкова, от клуб "Милениум"

Велизар Енчев

Петър Витанов

Димитър Данчев

Крум Дончев

Тодор Стоилов

Иван Френкев

Мариела Модева

Емил Георгиев, от Екогласност

Листата е подбрана след обсъждане на проекта на БСП "Визия за България" и в нея са хора, които могат да изпълнят програмата на БСП, заявиха от ИБ на партията.

Това е борбена листа, която може да даде сериозен отпор на екипа на ГЕРБ, са първите коментари на наблюдатели.

източник: epicenter.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 14 Април 2019 10:54
  Йончева: Победата на БСП ще е началото на краха на ГЕРБ

  Следващата седмица ще покажем още доказателства, които доказват, че г-н Банов фалшифицира документи, обеща водача на евролистата на БСП

 • Неделя, 14 Април 2019 10:54
  Нинова: Евроизборите са вот на недоверие към ГЕРБ и Борисов

  "БСП за България" регистрира листата си в ЦИК

 • Неделя, 14 Април 2019 10:54
  "Тренд": БСП е първа политическа сила

  Скандалите около апартаментите на властта в последните няколко седмици са нанесли видима имиджова щета върху основаната управляваща партия ГЕРБ. Това сочат резултати от проучването на социологическата агенция "Тренд" за нагласите на българите спрямо предстоящите евроизбори.

  Проучването показва, че първа политическа сила вече не е ГЕРБ, а БСП. Към месец март 2019 година ГЕРБ биха получили 33,6% от гласовете, а БСП - 30,4%. През месец април обаче картината е по-различна, герберите губят цели 3% от подкрепата си, докато социалистите успяват да запазят нивата си и дори минимално да ги покачат.

  Ако изборите бяха днес 31,3% от българите биха гласували за БСП, а 30,5% - за ГЕРБ, показва проучването. Твърдо на трета позиция остава ДПС. През март - с 12,1% подкрепа, а през април - с 12,7% от гласуващите.

  ВМРО също покачват нивото си на подкрепа през април спрямо март - 4,4% през третия и 5,5% през четвъртия месец на настоящата година. Те събират голяма част от патриотичния електорат - около 55%, запазвайки шансовете си да минат бариерата от 5,88%. Общо 57% от запитаните казват,че все още не са решили за кого и дали въобще да гласуват. 43% пък обясняват, че са взели категорично решение.

Оставете коментар