Сряда, 18 Септември 2019
Вторник, 16 Април 2019 16:41

За часове: Дарения за над 500 млн. евро са събрани за Нотр Дам

Президентът Емануел Макрон вече обяви кампания за възстановяването

За броени часове дарения за над 500 милиона евро са събрани за възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж. 

Огромен пожар в понеделник вечер унищожи покрива на величествената сграда, огнеборците се бореха със стихията с часове, по обед пламъците бяха напълно потушени. Пожарникарите обаче ще останат на място през целия ден.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Разследване за причините за пожара вече започна. Успяхме да потушим напълно пожара. Сега архитектите и експертите трябва да определят обхвата и възможностите за работа вътре в сградата" коментира официалният представител на Корпуса на пожарникарите от Париж Габриел Плюс. 

Готовност да изпратят реставратори и архитетки заявиха и редица държави от Европа и света.

Вече е сформиран Съвет от специалисти от научното отделение на полицията, които трябва да определят кои реликви трябва първи да бъдат изнесени. Мащабът на загубите може да е по-малък, отколкото се смяташе преди, стъклените цветни витражи са оцелели. 

Структурата на катедралата е запазена и основните произведения на изкуството са поставени на сигурно място, благодарение на комбинираното действие на различните служби на държавата, които работят заедно, коментират пожарните служби и отбелязват, че двама полицаи и един пожарникар са леко ранени по време на операцията.

След първоначалния оглед на сградата, следователите смятат, че е по-вероятно пожарът да е инцидента, а не умишлен палеж. 

Парижката прокуратура заяви, че е започнала разследване, няколко полицейски източника коментират, че засега се работи върху предположението, че пожарът е случаен. Ние подкрепяме хипотезата за инцидент, коментира прокурорът на Париж Реми Хейц, добавяйки, че 50 души работят по разследването, което се очаква да бъде дълго и сложно.

Той уверява, че ще се направи всичко възможно за установяване на произхода на пожара и потвърждава, че изслушванията на свидетели продължават. Парижки следователи разпитват работниците, които са били ангажирани с възстановяването на катедралата.

Най-богата фамилия във Франция - Пино ще деблокира 100 милиона евро чрез инвестиционната си компания за катедралата.

Милиардерът Бернар Арно се присъедини и обяви, че ще дари 200 млн. евро.

Еманюел Макрон обеща, че Франция ще възстанови "Нотр Дам", "ще я изградим заедно. Без съмнение това ще бъде част от френската съдба и нашият проект през следващите години, каза Макрон пред катедралата малко преди полунощ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар