Неделя, 31 Май 2020

Сряда, 17 Април 2019 09:34

Иван Гешев не се страхува от Иванчева да заведе дело срещу него

Според зам.-главния прокурор делото се използва и медийно се преекспонира, за да се "удари" прокуратурата

Делото срещу бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева би рекордите по бързина и размер на наказанията. Иванчева получи присъда от 20 години затвор, заместничката й Биляна Петрова - 15 години, а соченият за посредник Петко Дюлгеров - 12 години.

В ефира на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира, че през последните дни се е появила нова сюжетна линия за това колко тежки и несправедливи са присъдите им. Според него „единицата за справедливост е това, което присъжда съдът. Гешев поясни, че тези присъди са неокончателни и подсъдимите продължават да са невиновни, според българското законодателство и Конституцията, но по думите му, трябва да се кажат ясно няколко неща. „Развиваща се кампания се прави в посока на това колко са тежки и несправедливи тези присъди. Това е новата сюжетна линия“, заяви зам.-главният прокурор.

Той обясни, че има различни състави на убийство, има и различни състави на подкуп. В случая подсъдимите са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда лишаване от свобода от 10 до 30 години.

„Проблемът е, че досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и там се натрупва чувство за несправедливост“, коментира Гешев.

Зам.-главният прокурор каза, че по това дело са събрани всички възможни доказателства. Поредната манипулация, която се е развила през времето е, че няма доказателства, че те са паднали или олекнали. Гешев категорично отрече това. По негови думи е било предвидимо това, че Дюлгеров ще се откаже от показанията си.

„Беше ясно, че той ще каже, че това не е вярно в досъдебното производство. Така правят всички подсъдими, така правият и циганите. Това е масово. Въпросът е, че не очаквахме, че той няма да даде обяснения в хода на съдебното производство“, заяви държавният обвинител.

Според представителите на Прокуратурата става въпрос за подкуп, а не за хонорар, както твърди Дюлгеров.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

„Във всяка инстанция все едно битката продължава наново. Това, че в момента има осъдителна присъда, не означава нищо. Ако имаше оправдателна, пак нямаше да означава нищо“, категоричен бе Гешев.

Той заяви, че битката им за справедливост продължава. По негово мнение това дело се използва и медийно се преекспонира, за да се "удари" прокуратурата. Това е било политически залог и никой не се интересува от чисто криминалния аспект.

Зам.-главният прокурор каза, че не се страхува от това Иванчева да заведе дело срещу него. Това ноу-хау е заимствано от делата срещу "Килърите", обясни той. По негово мнение няма основания за това нещо и той го възприема като ответна реакция на работата на Прокуратурата.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар