Неделя, 18 Август 2019
Четвъртък, 18 Април 2019 17:44

Внасят 12 г. "по-млади" трамваи втора употреба в София

Електронни билети - чак след 2 години

София ще закупи 10 трамвая втора употребата от Прага. Мотрисите са 18-годишни и ще се движат по линиите 20 и 22, като заменят сегашните 30-годишни возила. Това реши Столичният общински съвет в четвъртък. Закупуването става благодарение на сътрудничеството между община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се очаква да се подпише контракт.

„С новите мотриси ще се подобри комфортът на пътуване”, заяви зам.-председателят на транспортната комисия на СОС Зафир Зарков. Той уточни, че цената на единия трамвай е 40 000 лв., която е доста добра, а за транспортирането на извънгабаритния товар от Чехия ще са необходими по 10 000 лв. на мотриса.

До края на 2018 г. предстои и доставката на 13 нови трамвая, които ще се движат по линия №5. Превозните средства ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение.

Зарков коментира и изграждането електронната система за таксуване в градския транспорт. Фирмата, избрана да разработи тикет системата, в момента проучва наземния и подземен транспорт в града. „Договорът бе подписан през декември 2019 г. и срокът за изпълнение е 24 месеца. Така след 20 месеца трябва да бъде готова“, каза Зарков, цитиран от Lupa.bg.

През този период се предвижда въвеждане в експлоатация на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 напълно оборудвани превозни средства от 4 типа транспорт, монтаж на оборудване в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, обучението на 3000 служители на ЦГМ и транспортните оператори.

Новата система се очаква да спестява време за зареждане и да гарантира по-лесно удобно валидиране на потребителите в превозните средства. Все още не е ясно дали пътниците ще бъдат таксувани спрямо времето, което са прекарали в градския транспорт или на изминало разстояние. Всеки пътник ще може да зарежда превозния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар