Неделя, 18 Август 2019
Петък, 19 Април 2019 09:05

Петър Витанов: Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство

То не се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя, смята вторият в евролистата на БСП

 

Противник на БСП не е ЕС, а българското правителство , което не се възползва от възможностите, които Съюзът предоставя и твърди, че правителството е добро в усвояването на средства, но с тях  не решава проблемите, не създава реална икономическа перспектива и затова образът на Европа в България е като в криво огледало". Това заяви в Ямбол при среща с клуб „Левите интелектуалци” и младежи кандидатът за евродепутат на „БСП за България” Петър Витанов.

Той бе категоричен, че БСП не е антиевропейска партия и припомни, че по времето на Георги Пирински,като външен министър, е подадена молбата за членство, а при правителството на Сергей Станишев България беше приета в ЕС.

"Без ЕС ще е по-зле за България, защото ако се затворим в националните ни граници, това ще означава да се затворим в собствената си бедност", допълни още Петър Витанов.

Той уточни, че целта на БСП е да промени ЕС и да го върне към първоначалните му ценности- като справедливост, солидарност и равенство.

Кандидатът за евродепутат каза още, че трябва да се преодолеят и огромните неравенства между държавите и да се възстанови солидарният подход за общо справяне с проблемите.

Според него  промяната на ЕС преминава и през промяна на България. "Тези избори са шанс да бъде свалено от власт правителството на ГЕРБ, защото победа над тях ще покаже друго разпределение на политически сили в страната", коментира социалистът.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Кандидатът за евродепутат Тодор Стоилов изтъкна, че за ЕС е важно да има смяна на управляващата партия и да победи лявото, защото нещата не вървят на добре.

Той цитира проучване, според което за първи път след Втората световна война хората твърдят, че сегашното поколение живее по-зле от предишното и не вярва, че следващото поколение ще живее по-добре от тях. 

Той изтъкна, че най-големите проблеми са кадрите и правосъдието. "Повече от 10 години България е член на ЕС, но през тях тя не мръдна от челните места в най-негативните класации?", припомни той.

По думите му за същия период брутният вътрешен продукт на страната се е повишил 3,6 пъти, а средната работна заплата се е увеличила само с 46 %. "При влизането на страната в ЕС преките чуждестранни инвестиции са били 10-11 млрд. лв., а през 2018 г. – 800 млн. лв. и за поредна година най-голям инвеститор са сънародниците ни, които живеят извън граница с малко повече от 4 млрд. лв.", заяви той. Спорд него европейските средства, които се усвояват, са големи, но те облагодетелстват близки до властта фирми.

Според Тодор Стоилов  младежката гаранция е важо да се продължи, но трябва да означава насочване на средства за преодоляване на неравенствата на регионите, за да имат мотив младите хора да не мигрират.

По-рано през деня Петър Витанов се срещна със симпатизанти в Елхово и с млади хора в Болярово, а двамата кандидати проведоха срещи и в общините  Стралджа и Тунджа.

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 19 Април 2019 09:05
  БСП: Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. В България магистрали няма, има само части от магистрали

  Днес трябваше да стартира тол системата, но това не се случи.

  Трябва да е ясно кой носи политическата отговорност за изгорялата магистрала „Струма“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция.

  „Темата, по която ще си поговорим в горещината на летния сезон, разбира се, е транспортът, който касае всеки един български гражданин и случващото се в държавата. Днес, на 16 август, трябваше да стартира в България работата на прословутата тол система. Днес трябваше всеки един преминаващ през България камион да заплаща за преминато разстояние. Вследствие на тези средства държавният бюджет, държавата, АПИ трябваше да събира пари, с които да ремонтира българските пътища. Какво констатираме на 16 август, вместо да имаме пътища, по които да могат да пътуват българските граждани, имаме участъци от магистрали. Цяла магистрала, работеща в България няма, имаме една магистрала към Българското Черноморие - „Тракия“, която вече поредна година е с ограничения за 90 км в час за движение“, заяви още Свиленски.

  По думите му другата магистрала е „Струма“, която е изгоряла. „За пожара на магистрала „Струма“ четири дни вие медиите и ние политиците ни занимават с прехвърляне на отговорности“, отчете Свиленски. По думите му всички институции ги обединява едно единствено име и един единствен човек - премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 • Петък, 19 Април 2019 09:05
  БСП пита управляващите: Колко трябва да е важен Пламен Георгиев?

  Позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"

  Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ?

  1. Подиграха се на партията ГЕРБ, която беше принудена мълчаливо да му бере срама насред предизборна кампания, за да бъде скрит дълбоко няколко месеца.
  2. Подиграха се на Народното събрание, като вкараха оставката му извънредно, минути след подаването й, като последна точка преди ваканцията и я приеха без дебат, за да го скрият отново от публичност.
  3. Подиграха се на Висшия съдебен съвет, който беше събран спешно и извънредно, за да го възстанови като прокурор.
  4. Подиграха се на Министерството на външните работи, което го предложи по принуда и абсолютно необосновано за генерален консул във Валенсия, за да го скрият далеч.
  5. Подиграха се на целия кабинет, който го одобри в екстремно кратък срок, за да няма време за обсъждане, пак с цел да го скрият от публичност.
  6. Подиграха се на българската общност в Испания, като пращат там човек, който няма понятие от дипломатическа и консулска дейност, само и само да не дразни с присъствието си в София.
 • Петък, 19 Април 2019 09:05
  Корнелия Нинова: Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега. Готови сме с нашите предложения

  Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции

Оставете коментар