Неделя, 18 Август 2019
Събота, 20 Април 2019 13:43

ГЕРБ отчита резултатите от инициативата „Европа в нашия дом“

ГЕРБ отчита резултатите от серията срещи из всички областни градове в страната, посветени на образованието и регионалното развитие. Инициативата, наречена „Европа в нашия дом“, стартира на 11 февруари във Велико Търново и събра на едно място представители на изпълнителната и местната властта, бизнеса, образователните институции и граждани.

Целта – да се покаже на обществеността как населените места у нас променят облика си в следствие на европейската солидарност, както и резултатите от политиките в една от приоритетните сфери на кабинета – образованието. 

„Благодарение на европейските средства се изградиха 51 пречиствателни станции за отпадни води. „С 1 200 млрд. лв. ще осигурим по-добро качество с нови пречиствателни съоръжения на тези мрежи. Това е един огромен европейски проект“, отчете пред форума зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Той уточни, че 500 млн. лв. са насочени в пречиствателни станции към българското Черноморие. „Стартирахме със строителството на два питейни язовира. Ремонтираме стената на язовир „Студена“, отчете още Нанков. 

„Радващо беше усещането и отношението от българските граждани за енергийната програма. Програмата и по настоящем облагодетелства 220 хил. български граждани, очакваме да приключим с договорите и над 350 граждани да живеят в уютна и сигурна среда. Ефектите от програмите са наистина значителни“, допълни Нанков.

Във всеки регион има пътища, които не са ремонтирани от 30 години, за наша радост много от критичните отсечки вече са обновени. Рехабилитират се над 820 км републикански пътища, отчете в доклада пред форума регионалният министър Петя Аврамова. 

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

„Нуждите обаче са много по-големи. 8000 км от 20 000 км са в лошо състояние. За рехабилитацията и доизграждането на цялата републиканска пътна мрежа са необходими над 8 млрд. лева“, заяви Аврамова. „С въвеждането на тол системата очакваме да получим необходимите приходи за инвестиции в нови пътища, за рехабилитация. До тогава приоритираме по места най-неотложните обекти и работим по тях“, подчерта регионалният министър. 

„Цяла Северна България чака АМ „Хемус“, надеждите на Северозапада са свързани със скоростния път Видин-Ботевград. А на Югозападна България - с довършването на АМ „Струма“. Уверихме хората, че работим активно и по трите проекта“, обяви Аврамова. Тя изтъкна, че с добра организация е реалистично магистралата от София до Варна да бъде готова до 2024 година. „Напредва работата по скоростния път Видин-Ботевград“, посочи министърът и допълни, че в най-напреднала фаза е участъкът Мездра-Ботевград.

Диалозите показаха, че на тема образование може да се води смислен и положителен разговор, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„Показахме и при връщането на децата в училищата, че когато има политическа воля, нещата се случват. Образованието е бъдещето на нашите деца и от него в най-голяма степен зависи нашето развитие, особено с оглед развитието на технологиите. Ние сме система, която отговаря за бъдещето. Трябва да инвестираме в учители, както и всички деца да придобият т.нар. микс от необходими компетентности”, заяви образователният министър. Той  отбеляза, че трябва да се наблегне върху това децата да са подготвени за предизвикателствата на дигитализацията на икономиката.

ВИДЕО

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар