Петък, 24 Май 2019
Неделя, 21 Април 2019 11:42

Повече от 130 убити в серия от терористични актове в Шри Ланка на Великден

Бомби избухнаха в три църкви и три хотела

Десетки бяха убити в серия от терористични актове в Шри Ланка. Бомби избухнаха в три църкви и три хотела в деня на католическия Великден.

Съобщава се за повече от 130 убити. Ранените са над 400, като властите се опитват да направят организация за лечението на огромния брой пострадали.

Ударените църкви и хотели са в столицата Коломбо и още 3 града на островната държава. Избухнали са шест бомби, но е възможно да са били повече и в настъпилия хаос информацията все още да не е пълна. Засега никой не е поел отговорност за атаките, съобщава Нова ТВ.

Това са най-кървавите атентати от поне 10 години, след края на гражданската война, в която тамилите се бореха за независимост.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 21 Април 2019 11:42
  Светли вторник е – благославя се св. Богородица

  През Светлата седмица не се пости

 • Неделя, 21 Април 2019 11:42
  Честито Възкресение Христово!

  Екипът на BIG5 ви желае светъл празник!

  Отбелязваме един от най-светлите празници в годината. В християнската религия на Великден се чества възкръсението на Исус Христос на третия ден, след като е разпнат на кръст и погребан. 

  Традиционно вярващите се събират пред храмовете в минутите преди полунощ. След обявяването на Възкресението свещеникът изнася запалена от Благодатния огън свещ, от която всички присъстващи палят своите свещи и ги отнасят в домовете си. 

  Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които вярващите се готвят за тържеството на духа над плътта.

  Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича Страстна или Велика. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след Великден пък се казва Светла седмица, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

 • Неделя, 21 Април 2019 11:42
  За 15-а поредна година у нас ще пристигне Благодатният огън

   

  За 15-а поредна година Благодатният огън ще бъде пренесен днес от Йерусалим в България на Велика събота от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път ще пътува и епископ от Северна Македония. Това съобщи за БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет.

  Велинов каза, че българската делегация ще се води през тази година от Старозагорския митрополит Киприан. Полетът ни е в 4.30 часа тази сутрин, на Велика събота, от летище "София", като ще летим с правителствения самолет "Фалкон", обясни Велинов. Той добави, че нашата делегация трябва да е към 8.00 часа на Сионската порта, за да получи пропуските си, защото на този празник в Йерусалим идват много делегации и вярващи. За тези 15 години, откакто пренасяме Благодатния огън в България от Йерусалим, само в една година използвахме частен самолет, а не правителственият самолет "Фалкон", каза Емил Велинов.

  Българската църковно-държавна делегация ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

  Благодатният огън ще го пренесем от Йерусалим в специални, огнеупорни фенери, които са доста скъпи, като един фенер струва 1000 лева, обясни директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС. По принцип носим по четири фенера, а сега ще вземем пет фенера, защото с нас ще е и македонският епископ Яков, поясни той.

Оставете коментар