Вторник, 18 Февруари 2020

Понеделник, 22 Април 2019 10:00

Балотаж на президентските избори в Северна Македония

Кандидатът на управляващата коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят за поста на 5 май

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42,63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39 процента

Кандидатът на управляващата в Северна Македония коалиция Стево Пендаровски и кандидатката на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова ще се борят на балотаж на президентските избори на 5 май, според резултатите от преброяването на почти всички бюлетини от вчерашния първи тур, съобщи ДПА.

И двамата кандидати обявиха победа късно снощи, след като ЦИК обяви, че Пендаровски печели 42,63 процента от гласовете, а Силяновска-Давкова - 42,39 процента.

"Днес постигнахме огромна победа", заяви пресконференция в Скопие Пендаровски, който кандидат на управляващата коалиция, водена от Социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ и Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Силяновска-Давкова каза, че "ние убедихме гласоподавателите, че без справедливост няма НАТО и ЕС".

Независимият кандидат Блерим Река, подкрепен от партиите Алианс за албанците и Движение "Беса", се нареди на трето място с 10,36 процента от гласовете.

Първият тур на изборите беше белязан от изключително ниска избирателна активност. По данни на ЦИК в гласуването са участвали 41 процента от регистрираните 1,8 милиона избиратели, което е най-слабото участие от независимостта на бившата югославска република през 1991 година.

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 22 Април 2019 10:00
  Зоран Заев подписа оставката си

  Премиерът на Северна  Македония Зоран Заев обяви, че е подписал оставката си, след което се очаква председателят на парламента да свика пленарно заседание, на което тя да бъде обявена, съобщи БНР.

 • Понеделник, 22 Април 2019 10:00
  Заев: Дойде ли ВМРО-ДПМНЕ на власт, ще има кавги с Борисов и Мицотакис

  Македонският премиер Зоран Заев подчерта, че гражданите са наясно, че ако ВМРО-ДПМНЕ се върне на власт, у дома ще възникнат нови междуетнически конфронтации и нови кавги с Гърция и България.

   

 • Понеделник, 22 Април 2019 10:00
  Зоран Заев и Бойко Борисов лично ще обсъдят въпроса за езика, но на какъв език?

  Македонският език е лингвистичен факт от десетилетия и е установен в международен план, каза президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Зоран Заев пък изрази в македонските медии очакването, че България трябва да „преодолее въпроса с македонския език“.

   

Оставете коментар